Základní krémové risotto
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 400 g rýže na risotto (Arborio, Vialone nano, Carnaroli)
- olivový olej
- 100 ml bílého suchého vína
- asi 1-1,5 l horkého zeleninového vývaru
- nasekaná hladkolistá petržel
- lžíce másla
- 50 g sýra Parmezán nebo Grana Padano
- Soffritto:
- 1 větší šalotka
- 2 mrkve
- 2 řapíky celeru
Postup Základní krémové risotto
Postup přípravy receptu
-
Soffritto: Očištěnou cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na kousky a pak nastrouháme (ale lépe to jde v takovém tom sekáčku u mixéru = chopperu).
Na oleji osmahneme zeleninu, když se začne zabarvovat, přidáme suchou (NEPROPLÁCHNUTOU!!!) rýži, opečeme ji do sklovita, pak zalijeme vínem, necháme rychle odpařit a pak po částech zaléváme vývarem (vždy necháme vyvařit, pak teprve lijeme další trošku), mícháme a na mírném plameni vaříme, dokud není rýže krémová, měkká, ale ne rozměklá. Musí být al dente - na skus cítíte, že koušete do zrnka.
Do vypnutého risotta vmícháme máslo, polovinu sýra a petržel. Zbytkem sýra sypeme jídlo na talíři. Podáváme ihned.