Vydatná zelná polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 250 g čerstvého bílého zelí
- 250 g oloupaných brambor
- 150 g slaniny farmářské, anglické...
- 1 cibule
- olej nebo sádlo
- cca 3 stroužky česneku
- 1 rovná lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- 80 - 100 g chleba bez kůrky
- sůl
- pepř mletý
- drcený kmín dle chuti
- majoránka nebo celerová nať dle chuti
- cca 1 l vývaru
Postup Vydatná zelná polévka
Postup přípravy receptu
-
Na trošce oleje nebo sádla osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli, přidáme slaninu pokrájenou na kostičky nebo nudličky a dosmažíme vše dozlatava. Přidáme jemně nasekaný česnek a papriku s protlakem, promícháme a už jen krátce osmažíme a rozvoníme.
Přidáme na kousky natrhanou chlebovou střídku, zelí, brambory a vše zalijeme vývarem. Ochutíme solí, pepřem, kmínem, majoránkou nebo natí dle chuti, přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme do změknutí zelí a brambor, zároveň se v polévce rozvaří i chlebová střídka, která polévku dostatečně zahustí.
Vývar přiléváme dle potřeby a požadované hustoty polévky, ke konci polévku ještě můžeme dochutit solí, pepřem, česnekem.
Podáváme klidně jako hlavní chod, jelikož je dost sytá a zakusovat k ní můžeme například bramborové nebo škvarkové placky či čerstvé pečivo.