Kváskový mazanec nebo vánočka

Recepty, Moučníky

Suroviny

160 g kvásku
500 g hladké mouky (já dala špaldovou)
500 g polohrubé mouky (já dala BIO pšeničnou)
250 g jemného třtinového cukru
citronová kůra z 1 BIO citronu
šťávu z 1/2 citronu
vanilka z 1/2 lusku
1 kávová lžička soli
100 g rozinek
200 g mandlí nasekaných nahrubo
250 g rozpuštěného másla + kousek na potření
5 žloutků
2 PL rumu
před pečením:
2 rozšlehané bílky
50g mandlí

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu. Nejdříve dáme do mísy kvásek a k němu přidáme tekutiny a ostatní suroviny, promícháme, přidáme mouku a hněteme alespoň 10 minut. Těsto může být trošičku lepivé, ale ne moc. Pokud je potřeba, přidáme trošku mouky.

  2. Těsto necháme kynout přikryté víkem, pokličkou nebo igelitem na teplém místě alespoň 4 hodiny.

  3. Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek (vánočku), dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme mísou nebo dáme do igelitu a necháme ještě hodinku v teple.

  4. Poté potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme plátky mandlí, které trošku přitlačíme do těsta, aby neopadávaly.

  5. Pečeme nejdřív cca 15 minut na 190 °C, pak stáhnout teplotu na 160 °C a péct dalších cca 30-50 minut podle velikosti, zkoušíme špejlí.

  6. Hned horký mazanec / vánočku potřeme kouskem másla.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!