Kváskový mazanec nebo vánočka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 160 g kvásku
- 500 g hladké mouky (já dala špaldovou)
- 500 g polohrubé mouky (já dala BIO pšeničnou)
- 250 g jemného třtinového cukru
- citronová kůra z 1 BIO citronu
- šťávu z 1/2 citronu
- vanilka z 1/2 lusku
- 1 kávová lžička soli
- 100 g rozinek
- 200 g mandlí nasekaných nahrubo
- 250 g rozpuštěného másla + kousek na potření
- 5 žloutků
- 2 PL rumu
- před pečením:
- 2 rozšlehané bílky
- 50g mandlí
Postup Kváskový mazanec nebo vánočka
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu. Nejdříve dáme do mísy kvásek a k němu přidáme tekutiny a ostatní suroviny, promícháme, přidáme mouku a hněteme alespoň 10 minut. Těsto může být trošičku lepivé, ale ne moc. Pokud je potřeba, přidáme trošku mouky.
Těsto necháme kynout přikryté víkem, pokličkou nebo igelitem na teplém místě alespoň 4 hodiny.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek (vánočku), dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme mísou nebo dáme do igelitu a necháme ještě hodinku v teple.
Poté potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme plátky mandlí, které trošku přitlačíme do těsta, aby neopadávaly.
Pečeme nejdřív cca 15 minut na 190 °C, pak stáhnout teplotu na 160 °C a péct dalších cca 30-50 minut podle velikosti, zkoušíme špejlí.
Hned horký mazanec / vánočku potřeme kouskem másla.