Kuře na rajčatech a žampionech
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 4 kuřecí stehna
- 5 velkých rajčat
- 500 g čerstvých žampionů
- 1 velká cibule
- 1 červená kapie
- 5 stroužků česneku
- 5 lžiček třtinového cukru
- 2 lžíce balsamica
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce olivového oleje s feferonkou
- sůl
- bazalka
- tymián
- rozmarýn (čerstvé i sušené)
- plátky másla (3x0,4cm silné)
Postup Kuře na rajčatech a žampionech
Postup přípravy receptu
-
V pekáčku na másle opečeme na čtvrtky nakrájené očištěné žampiony, cibuli a kapii. Zalijeme sojovou omáčkou a necháme na mírném plameni vařit.
Rajčata spaříme (nařízneme do křížku, v hlubší misce zalijeme vroucí vodou na cca 1 minutu), oloupeme a nakrájíme na kousky (pokud mají tvrdé spodky, vyhážeme). Rajčata zalijeme balsamikem, olejem, přidáme nakrájené stroužky česneku, bylinky, lžičku soli a cukr, promícháme a přihodíme k žampionům a společně necháme zavařit, vložíme osolené maso a počkáme až přestane vypadat jako úplně syrové (můžeme obrátit).
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přiklopené 1,5 hodiny na 160°C (já na horkovzduch, statický ohřev tak na 180°C). Dopečeme cca 15 minut odklopené, aby kůže byla křupavá. Pustí to dost tuku i šťávy, ale během pečení raději občas zkontrolovat a případně podlít.
Upečené maso vyjmeme, výpek se zeleninou zředíme horkou vodou a necháme ještě pořádně převařit. Nakonec částečně rozmixujeme(část žampionů a zeleniny, aby zůstala vcelku, já do toho ponořím mixér a chviličku ho nechám běžet, pak promíchám). Je to dobré s těstovinami anebo s rozpečeným pečivem.