Paštika podle mě
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g vepřová krkovice
- 500 g vepřový bok
- 500 g uzené maso
- 200 g cibule
- 30 g česnek
- 250 g strouhanka chlebová nebo rohlíková
- 25 g sůl
- kmín mletý
- zázvor mletý
- majoránka
- koriandr
- divoké koření
Postup Paštika podle mě
Postup přípravy receptu
-
Maso včetně uzeného nakrájejte na menší kousky, okořeňte a osolte ho, podlijte vodou a spolu s nakrájenou cibulí a česnekem ho zvolna pečte v troubě do měkka. Případně souběžně uvařte spolu s divokým kořením kosti a vzniklý vývar odvařte asi na půl litru tekutiny.
Maso z kostí oberte a spolu s pečeným masem včetně cibule, česneku a výpeku semelte ve strojku nebo drobně posekejte.
Do vzniklé fáše přidejte vývar, chlebovou nebo rohlíkovou strouhanku a směs případně dochuťte solí a kořením. Počítejte s tím, že za studena bude paštika méně slaná a kořeněná a tak se nebojte výrazněji solit a kořenit.
Paštikovou fáš vložte do sádlem vymazané zapékací misky nebo jiné vhodné nádoby a velmi zvolna ji pečte (120 stupňů) 30 - 40 minut. Poté nechte zvolna chladnout. Tato domácí paštika nastavená chlebem či žemlí by měla být výrazně tučná, snadno roztíratelná na chleba.