Vepřová slezina plněná,na špeku a másle dušená

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

masitější vepřová slezina
Na náplň:
špek (nakrájený na droboučké kostičky)
lahůdková cibule (nakrájená na velice drobno)
masitá paprika (nakrájená na velice drobno)
vejce
lahůdková cibule (zelená nať nakrájená na jemno)
sůl
mletý pepř
Na dušení budeme potřebovat:
lžičku oleje
špek (nakrájený na kostičky)
lahůdkovou cibulku (nakrájenou na kolečka)
masitou papriku (nakrájenou na kostičky)
plátek másla (cca 2 cm silný)
sůl
hladká mouka na obalení

Postup přípravy receptu

  1. K plnění je lepší zakoupit víc masitější silnější kusy sleziny, takové ty tenké kousky naplnit nejdou. Slezinu opláchneme, osušíme a pokud je delší, rozřízneme ji na 2 až 3 díly (líp se plní).

  2. Odstraníme tuk a středem sleziny prořízneme hodně ostrým,úzkým nožem tunýlek po celé délce. Slezina se lépe prořezává, když ji po obou stranách zlehka stlačíme viz foto. Na závěr proříznutý tunýlek ještě o malinko zvětšíme zasunutím prstu.

  3. Na náplň restujeme špek s cibulkou, přidáme zelenou nať, papriku a ochutíme solí a pepřem. Přidáme rozklepnutá vejce, promícháme a necháme srazit (jako vaječinu). Vaječnou směs necháme zchladnout.

  4. Slezinu opatrně naplníme a okraj otvoru zajistíme párátkem, nebo zaříznutou kratší špejlí. Pokud se nám během plnění slezina trochu zašpinila od náplně, tak ubrouskem otřeme a slezinu obalíme v hladké mouce.

  5. Ve větší pánvi na rozehřátý olej dáme nakrájený špek, který po mírném zezlátnutí vyjmeme z pánve ven. Do puštěného tuku vložíme v mouce obalené sleziny a necháme je prudce po obou stranách osmažit.

  6. Plamen ubereme na minimum, sleziny zasypeme nakrájenou cibulkou, paprikou a osmahnutým špekem. Přidáme plátek másla, pánev přiklopíme poklicí a slabým varem dusíme 20 minut.

  7. Během dušení každých 5 minut slezinu opatrně obracíme a podle potřeby malinko podléváme. Těsně před dokončením slezinu i šťávu v pánvi lehce osolíme a opepříme a pokud chceme, můžeme ještě přidat slabý plátek másla.

  8. Slezinu krájíme na silnější plátky a podáváme s různě upraveným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!