Jarní kuřátko plněné špenátovou nádivkou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 malé jarní kuřátko (kukuřičné)
1 biocitron
2 větvičky tymiánu
sůl
čerstvě mletý pepř
oříšek másla
Nádivka do kuřete:
50 g špenátu
1 rohlík z předešlého dne (50 g)
40 ml mléka
20 ml smetany
1 vejce
sůl
Glazované karotky:
250 g praných karotek
1 lžička másla
1 lžička medu
sůl
čerstvě mletý pepř
Opékané brambory:
4 uvařené brambory ve slupce (cca 250 g)
olivový olej
sůl
1 lžíce nasekané pažitky

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 200 ⁰C.

  2. Rohlíky natrhejte na drobné kousky. Ohřejte mléko se smetanou a rohlíky zalijte. Než se nasáknout vložte špenát do mísy, zalijte vroucí vodou a ihned slijte, přelijte studenou vodou. Nechte okapat, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte na drobné kousky.

  3. K namočenému rohlíku přidejte žloutek a špenát. Z bílku ušlehejte sníh se špetkou soli. Promíchejte rohlík se špenátem a vmíchejte sníh.

  4. Kuře osušte papírovou utěrkou. Krk zašijte jehlou. Z druhé strany plňte nádivkou. Otvor také pomocí jehly uzavřete. Kuře osolte, opepřete a vložte na pekáček. Svažte nohy provázkem.

  5. Nakrájejte citron na plátky a nandejte je na kuře a okolo něj. Stejně tak obložte kuře tymiánem. Na kuře dejte kousek másla, do pekáčku nalijte trochu vody a vložte do trouby. Pečte asi 40 minut. Během pečení přelívejte výpekem.

  6. Karotku vložte do vroucí vody asi na 2 minuty. Sceďte a přelijte studenou vodou. Nechte okapat. V pánvičce rozehřejte máslo, přidejte med a karotku. Glazujte asi 2 minuty, dokud nezačne med karamelizovat.

  7. Oloupané brambory nakrájejte na velké kousky. V pánvi rozehřejte olivový olej a brambory opékejte dozlatova. Osolte. Nakonec brambory posypte nasekanou pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!