Jablkové chutney
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1,25 kg jablek (nakyslých, odjádřených, nahrubo nakrájených včetně slupky)
- 625 g cibule (nahrubo nakrájené)
- 2 citrony (na tenké půlplátky)
- 300 g hrozinek
- 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
- 500 ml ovocného octa
- 400 g tmavého cukru (může být i světlý, ale tmavý je lepší)
- 1 lžíce soli
- 1 lžička zázvoru (mletého)
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička kurkumy (mleté)
Postup Jablkové chutney
Postup přípravy receptu
-
Jablka, cibuli, citron, hrozinky, česnek a ocet dáme do kastrolu, uvedeme do varu a 15-20 minut necháme probublávat. Jablka musí změknout, ale nerozvařit se.
Přidáme cukr, promícháme, mírně vaříme 30-45 minut, dokud směs nezhoustne. Odstavíme a vmícháme sůl a koření.
Naplníme do horkých sklenic a uzavřeme.
Proležené je za měsíc.