Výborný vanilkový dortík
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 5 vajec
- 200 g cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 10 lžic horké vody
- 5 lžic oleje
- kypřící prášek
- Dozdobení:
- jahodová marmeláda
- 2x želé (na 0,5 l)
- potravinářské barvivo
- Krém:
- hotový vanilkový krém Dr.Oetker
- Marcipán:
- 15 dkg sušeného mléka (polotučného)
- 15 dkg moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce vody
- na ozdobení sekané mandle
Postup Výborný vanilkový dortík
Postup přípravy receptu
-
Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky ušleháme s cukrem. Přidáme mouku, vodu, olej a kypřící prášek. Nakonec přidáme z bílků ušlehaný sníh. Hotové těsto dáme do vysypané dortové formy a necháme péct cca 180°C asi 30 minut.
Mezitím si připravíme krém podle postupu na krabičce. Krém si rozdělíme na 2 části.
Až nám korpus vychladne tak si ho rozpůlíme. Spodní půlku namažeme marmeládou a na to přidáme část té první půlky krému (druhou použijeme na boky dortu a na vršek dortu). Pokud máme namazáno, tak přiložíme druhou půlku dortu.
Mezitím jsme si připravily do zapékací mísy menší vrstvu želé, které jsme obarvily na fialovo a vykrajovaly z něho hvězdičky a kytičky.
Vršek dortu pomažeme slabou vrstvou krému a na to dáme podle fantazie vykrojené tvary z fialového želé. Pokud máme dozdobeno, tak zalijeme čirým želé. Až nám žele ztuhne, tak dozdobíme částí krému boky a ozdobíme je nasekanými mandlemi.
Mezitím jsme si z marcipánu vytvořily růžičky a lístečky. Podle fantazie jsme je uspořádaly na dortu.
Do zdobícího pytlíku si vezmeme zbylý krém a jednu část obarvíme modrým barvivem. Přirozený krém a modrý obarvený krém vložíme do zdobícího pytlíku a děláme zase podle fantazie zdobení na dortu. No a pak jsme ihned musely dát dortík do chladničky aby nám krásně ztuhl.