Výborný nepečený broskovo-tvarohový dort
Recepty, DortySuroviny
- dortový korpus:
- cca 250 g čokoládových máslových sušenek (já používám na korpus o průměru 26 cm balení sušenek Derby a balení sušené Věnečky)
- cca 160 g másla (doporučuji přidávat do rozdrcených sušenek postupně - a jen takové množství rozpuštěného másla, aby se hmota spojila)
- náplň:
- 1 sáček želatiny
- 500 g měkkého tvarohu (dvě vaničky)
- 80 ml citronové šťávy (cca 1 střední citrón)
- konzervu broskví (velkou, může být i jiné ovoce)
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce moučkového cukru
- 250 ml smetany na šlehání
- alobal (na vyložení formy)
Postup Výborný nepečený broskovo-tvarohový dort
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív si dortovou formu vyložíme alobalem. (dno i strany)
Korpus: Rozdrtíme si sušenky v mixéru nebo válečkem na jemno a smícháme je s rozpuštěným máslem. Vzniklou hmotu rukou promačkáme a dáváme do připravené dortové formy. Vždy pořádně umačkáme, aby se to hezky spojovalo. Když máme vyloženou celou formu - dno i strany, dáme ztuhnout do ledničky (alespoň 30 minut).
Náplň: Ušlehejte měkký tvaroh s citronovou šťávou a polovinou cukru. Vyšlehejte si smetanu ke šlehání - do ní přidejte cca 2 lžíce moučkového cukru.
Rozmixujeme si broskve (nebo jiné ovoce) na dřeň - kašičku a dáme to stranou.
V troše vody (v kastrůlku nebo v mističce) nechte nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji buď na plotně, nebo v mikrovlnce zahřejte a rozpusťte (nesmí se vařit!).
Do ušlehaného tvarohu přidáme větší polovinu želatiny a co nejrychleji přimícháme ušehanou smetanu. Vše přendáme do dortové formy.
Zbytek želatiny smícháme s rozmixovaným ovocem. A nalejeme to do dortové formy na ušlehaný tvaroh se smetanou. Otočenou vařečkou zlehka promícháme, aby vzniklo mramorování.
Vršek dortu můžeme ozdobit nakrájenou broskví nebo jiným ovocem.
Dáme do ledničky - ideálně přes noc, aby vše hezky ztuhlo.