Výborný nepečený broskovo-tvarohový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

dortový korpus:
cca 250 g čokoládových máslových sušenek (já používám na korpus o průměru 26 cm balení sušenek Derby a balení sušené Věnečky)
cca 160 g másla (doporučuji přidávat do rozdrcených sušenek postupně - a jen takové množství rozpuštěného másla, aby se hmota spojila)
náplň:
1 sáček želatiny
500 g měkkého tvarohu (dvě vaničky)
80 ml citronové šťávy (cca 1 střední citrón)
konzervu broskví (velkou, může být i jiné ovoce)
100 g moučkového cukru
2 lžíce moučkového cukru
250 ml smetany na šlehání
alobal (na vyložení formy)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív si dortovou formu vyložíme alobalem. (dno i strany)

  2. Korpus: Rozdrtíme si sušenky v mixéru nebo válečkem na jemno a smícháme je s rozpuštěným máslem. Vzniklou hmotu rukou promačkáme a dáváme do připravené dortové formy. Vždy pořádně umačkáme, aby se to hezky spojovalo. Když máme vyloženou celou formu - dno i strany, dáme ztuhnout do ledničky (alespoň 30 minut).

  3. Náplň: Ušlehejte měkký tvaroh s citronovou šťávou a polovinou cukru. Vyšlehejte si smetanu ke šlehání - do ní přidejte cca 2 lžíce moučkového cukru.

  4. Rozmixujeme si broskve (nebo jiné ovoce) na dřeň - kašičku a dáme to stranou.

  5. V troše vody (v kastrůlku nebo v mističce) nechte nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji buď na plotně, nebo v mikrovlnce zahřejte a rozpusťte (nesmí se vařit!).

  6. Do ušlehaného tvarohu přidáme větší polovinu želatiny a co nejrychleji přimícháme ušehanou smetanu. Vše přendáme do dortové formy.

  7. Zbytek želatiny smícháme s rozmixovaným ovocem. A nalejeme to do dortové formy na ušlehaný tvaroh se smetanou. Otočenou vařečkou zlehka promícháme, aby vzniklo mramorování.

  8. Vršek dortu můžeme ozdobit nakrájenou broskví nebo jiným ovocem.

  9. Dáme do ledničky - ideálně přes noc, aby vše hezky ztuhlo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!