Voňavý bylinkový králík s bílým vínkem

Recepty, Jiné maso

Suroviny

4 králičí díly
sůl
1 lžička celého kmínu
2 snítky čerstvého tymiánu (sušený 1 lžička)
1 snítka čerstvého rozmarýnu (sušeného 1/2 lžičky)
2 lžíce oleje
4 žluté cibule
2 dcl bílého suchého vína
voda na podlití
1-2 lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Králičí maso očistíme, omyjeme a zlehka osušíme.

  2. Maso osolíme, posypeme kmínem, proložíme bylinkami, pokapeme olejem a necháme nejlépe přes noc odležet do chladna - stačí i jen pár hodin.

  3. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Odpočaté maso si vložíme do pekáčku, obložíme jen nahrubo nakrájenou cibulí a nezakrytý pekáček vložíme do vyhřáté trouby.

  4. Maso necháme v troubě do zatáhnutí (zešednutí) a podlijeme jej horkou vodou (do 2/3 výšky masa).

  5. Přilijeme ještě 1 dcl vína. Králičí díly pečeme tzv. masem dolů, aby zůstalo po upečení krásně šťavnaté.

  6. Troubu ztlumíme na 175 - 180°C, pekáček přikryjeme poklicí a pečeme do změknutí 1 - 1 a 1/2 hod. Maso během pečení přeléváme vypečenou šťávou, popř. lehce podléváme vodou a ze stěn pekáčku seškrabujeme do šťávy přípečky (pro lepší barvu výsledné šťávy).

  7. Maso asi 15 min. před dopečením otočíme masem nahoru a necháme ho bez poklice dojít do barvy.

  8. Měkké maso vyjmeme stranou na talíř a uchováváme v teple.

  9. Pekáček se šťávou vložíme zpět do trouby, vypečeme ji na tuk, zasypeme moukou, pečlivě restujeme a podlijeme vodou (studenou). Vše dobře metličkou prošleháme, a necháme v troubě asi 15 min. provařit.

  10. Poté do šťávy oškrábeme přípečky ze stěn pekáčku a šťávu přecedíme přes jemný cedník do kastrolu.

  11. Do šťávy přilijeme zbytek vína, dle chuti jí dosolíme a můžeme přidat pár lístků použitých bylinek. Necháme jí ještě 5 - 10 min. pomalu provářet, aby se nám vytvořil glanc. Ke králíkovi se hodí bramborové knedlíky i vařené brambory. Já jsem podávala s bram. knedlíky a tymiánovým zelím.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!