Voňavý bylinkový králík s bílým vínkem
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 4 králičí díly
- sůl
- 1 lžička celého kmínu
- 2 snítky čerstvého tymiánu (sušený 1 lžička)
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu (sušeného 1/2 lžičky)
- 2 lžíce oleje
- 4 žluté cibule
- 2 dcl bílého suchého vína
- voda na podlití
- 1-2 lžíce hladké mouky
Postup Voňavý bylinkový králík s bílým vínkem
Postup přípravy receptu
-
Králičí maso očistíme, omyjeme a zlehka osušíme.
Maso osolíme, posypeme kmínem, proložíme bylinkami, pokapeme olejem a necháme nejlépe přes noc odležet do chladna - stačí i jen pár hodin.
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Odpočaté maso si vložíme do pekáčku, obložíme jen nahrubo nakrájenou cibulí a nezakrytý pekáček vložíme do vyhřáté trouby.
Maso necháme v troubě do zatáhnutí (zešednutí) a podlijeme jej horkou vodou (do 2/3 výšky masa).
Přilijeme ještě 1 dcl vína. Králičí díly pečeme tzv. masem dolů, aby zůstalo po upečení krásně šťavnaté.
Troubu ztlumíme na 175 - 180°C, pekáček přikryjeme poklicí a pečeme do změknutí 1 - 1 a 1/2 hod. Maso během pečení přeléváme vypečenou šťávou, popř. lehce podléváme vodou a ze stěn pekáčku seškrabujeme do šťávy přípečky (pro lepší barvu výsledné šťávy).
Maso asi 15 min. před dopečením otočíme masem nahoru a necháme ho bez poklice dojít do barvy.
Měkké maso vyjmeme stranou na talíř a uchováváme v teple.
Pekáček se šťávou vložíme zpět do trouby, vypečeme ji na tuk, zasypeme moukou, pečlivě restujeme a podlijeme vodou (studenou). Vše dobře metličkou prošleháme, a necháme v troubě asi 15 min. provařit.
Poté do šťávy oškrábeme přípečky ze stěn pekáčku a šťávu přecedíme přes jemný cedník do kastrolu.
Do šťávy přilijeme zbytek vína, dle chuti jí dosolíme a můžeme přidat pár lístků použitých bylinek. Necháme jí ještě 5 - 10 min. pomalu provářet, aby se nám vytvořil glanc. Ke králíkovi se hodí bramborové knedlíky i vařené brambory. Já jsem podávala s bram. knedlíky a tymiánovým zelím.