Voňavá vepřová líčka s červeným vínem a bylinkami

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřových líček (12 ks)
sůl
pepř bílý mletý
olej
1 lžíce másla
2 cibule
2 mrkve
1 petržel
celer (stejný díl jako petržele)
pórek (asi 10 cm)
2 lžíce rajčatového protlaku
2 snítky tymiánu (sušeného 1 lžička)
1 snítka čerstvého rozmarýnu - malá větvička (sušeného1/2 lžičky)
3 kuličky jalovce
červené víno suché, minimálně 0,5 l
horký vývar masový na podlití
mouka hladká na obalení a zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky. Pór nakrájíme na půlkolečka. Troubu zapneme na 190°C. Líčka očistíme a zlehka obalíme v hladké mouce.

  2. V kastrolu, vhodném do trouby, rozehřejeme olej a líčka v něm rychle opečeme. Poté je vyjmeme na talíř a odložíme stranou.

  3. Do výpeku přidáme máslo, vsypeme cibuli a restujeme ji do sklovata, poté přidáme kořenovou zeleninu a necháme jíi za občasného promíchání pár minut restovat. Nakonec vsypeme pórek, promícháme a přidáme rajčatový protlak. Ten za stálého míchání zasmahneme (pozor, ať se nám nepřipálí !) a ihned trochu zalijeme horkým vývarem.

  4. Přidáme opečená líčka, tymián, rozmarýn a jalovec, dolijeme do 2/3 výšky masa vínem, osolíme, zlehka opepříme, přiklopíme poklicí a vložíme do horké trouby. Po 10 min.troubu ztlumíme na 175 - 180°C a pečeme za občasného podlévání vývarem a vínem do měkka - asi hodinu.

  5. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zasypeme moukou, pár minut za stálého míchání restujeme, podlijeme chladnějším vývarem a vínem, dobře rozmícháme a necháme ještě asi 15 min v troubě provářet (bez poklice) Lze také zahustit moukou, rozmíchanou ve troše studené vody.

  6. Provařenou šťávu propasírujeme přes cedník, dochutíme solí, pokud je potřeba, tak i špetkou cukru, přidáme ještě trošku vína a necháme už jen lehce táhnout, aby nám na povrchu vystoupil tuk (glanc). Podáváme s vařeným bramborem (u nás s kaší) a myslím, že by šla i rýže.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!