Vláčný perník z kefíru
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 220 g cukru krupice
- cca 2 lžíce kakaa, dle barvy
- 1 prášek do pečiva (nebo plnější lžička sody)
- perníkového koření dle chuti (1-2 lžičky)
- 500 ml kefíru (nebo podmáslí)
- 1 vejce
- 1 dl oleje
- Dále dle chuti:
- čokoládová poleva
- pikantní džem
- rum nebo likér
- kokos nebo ořechy
Postup Vláčný perník z kefíru
Postup přípravy receptu
-
Sypké suroviny smícháme v míse a následně vmícháme vejce, olej a kefír nebo podmáslí.
Po řádném promíchání těsto nalijeme do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného vyššího plechu, dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je perník upečený.
Perník můžeme před podáváním pocukrovat nebo po zchladnutí přelít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo ořechy. Upéct ho můžeme i ve menším hlubokém pekáči, po zchladnutí prokrojit, potřít marmeládou, pokapat višňovým likérem...
Po vychladnutí pokrájíme a podáváme.