Švestkový koláč s tvarohovou náplní-šnek (plundrové těsto jednoduché)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 1 listové těsto
- 125 ml mléka
- 4 polévkové lžíce mléka (na kvásek)
- 40 g cukru
- 2 vejce + 1 žloutek (bílek na potření)
- 42 g droždí
- 5 g soli
- Tvarohová náplň:
- 1,5 vaničky měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- 3 polévkové lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
Postup Švestkový koláč s tvarohovou náplní-šnek (plundrové těsto jednoduché)
Postup přípravy receptu
-
Ze čtyř polévkových lžic mléka, droždí, 1 ČL cukru a 1 PL mouky uděláme kvásek a necháme vzejít.
Mouku, cukr, sůl dáme do mísy a promícháme.
Přidáme 2 vejce+žloutek, vzešlý kvásek a vypracujeme těsto. K vypracování těsta můžeme použít domácí pekárnu.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
Po vykynutí dáme těsto na pomoučenou pracovní desku a rozválíme na obdélník, na něj položíme obdélník nebo kruh listového těsta a několikrát překládáme-fotonávod. Těsto překládáme nejméně 3x, pak po upečení pekně listuje.
Teď je čas předehřát troubu na 220°C (horkovzduch na 200°C).
Těsto dáme cca na 30 minut odpočinout do lednice a potom ho tence (jako na štůdl) na pomoučené pracovní desce rozválíme na tři úzké obdélníky. Ke kraji obdélníků dáme po celé délce tvarohovou náplň a zarolujeme.
Dno kulaté formy vyložíme pečícím papírem nebo formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Rolky postupně stáčíme na dno formy do šneku a mezery vyplníme vypeckovanými švestkami, do kterých můžeme přidat špetku škořice - fotonávod.
Koláč dáme do trouby a po deseti minutách teplotu snížíme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C) a pečeme cca 40 minut.