Vinné listy s pestrou nádivkou
Recepty, OstatníSuroviny
- 1 hrnek dlouhozrnné rýže
- asi 35 - 40 pěkných vinných listů
- 1 lžíce vinného octa
- 400 g mletého masa mix
- 1 lžička koření Tandoori masala
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 2 lžíce nasekaných rozinek
- 3 lžičky sušené máty
- 2 lžíce loupaných slunečnicových semínek
- 1/2 větší cibule
- 3 lžičky sušeného česneku
- sůl
- pepř
- 2 lžíce oleje na vymazání pekáče
- 2,5 dl zeleninového vývaru
- lžička octa na podlití
Postup Vinné listy s pestrou nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Rýži uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Vinné listy opláchneme pod tekoucí vodou a minutu povaříme asi v 10 cm vroucí vody, do níž jsme přidali ocet. Pak slijeme, krátce propláchneme studenou vodou, necháme okapat a odřízneme stonky.
Maso důkladně smícháme s kořením, na jemno nasekanou cibulí, mátou, rozinkami a semínky. Nakonec přidáme rýži a opět promícháme.
Listy otočíme lícem (lesklou stranou dolů) a na každý pokládáme asi čajovou lžičku masovo-rýžové směsi. Pečlivě srolujeme, nejdříve přiložíme strany, pak zavineme zbytek.
Pokládáme těsně vedle sebe ohybem dolů do olejem vymazaného pekáče. Zalijeme vývarem, zakápneme octem a přikryjeme. Pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě 30-40 minut. Podáváme samotné, s jogurtem ochuceným česnekem a solí nebo s pečivem.