Veselé vepřové jazýčky
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 2 vepřové jazyky
- 8 stroužků česneku
- 2 malé cibule
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- sůl nebo 1/2 kostky bujónu Masoxu
- 5 polévkových lžic sojové omáčky (polosladké)
- 1 polévková lžíce oleje
- 150 g valašského špeku (3 silnější plátky)
- 200 g pórku bílá a zelená část
- 5 ks loupaných rajčat z konzervy
- 8 ks cherry rajčátek
- 1 polévková lžíce nasekaného libečku nebo zelené petrželky
Postup Veselé vepřové jazýčky
Postup přípravy receptu
-
Jazyky opláchneme, vložíme do hrnce, přidáme 1 celou očištěnou cibuli, 5 stroužků česneku, nové koření, pepř, mírně osolíme(nebo dáme 1/2kostky bujónu), zalijeme horkou vodou a vaříme do měkka (já jsem vařila v papiňáku v litru vody 35 minut). Měkké jazyky ochladíme, sloupneme kůži a nakrájíme na 1-1,5 cm šikmější plátky. Vývar zcedíme, odebereme do nádobky 3 dl, přidáme 5 pl sojové omáčky, 3 prolisované stroužky česneku, vidličkou rozšleháme a vložíme nakrájené jazyky, které necháme nejlépe přes noc v ledničce odpočinout.
Cibuli a pórek očistíme, cibuli nakrájíme nadrobno, pórek na jemné půlměsíčky. Špek nakrájíme na drobnější krátké proužky a společně s cibulí ho krátce na oleji osmažíme. Přisypeme pórek a přidáme konzervovaná rajčata s troškou nálevu a vařečkou je trochu rozmělníme. Na závěr vlijeme jazyky i s ochuceným vývarem, promícháme a na mírném plameni pod pokličkou dusíme 15 minut. Pak přidáme na polovinu rozkrojená cherry rajčátka, ještě 5 minut povaříme, vypneme vmícháme zelené bylinky a můžeme podávat. Jako příloha se hodí rýže, ale můžou být i šťouchané brambory.