Veselé vepřové jazýčky

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

2 vepřové jazyky
8 stroužků česneku
2 malé cibule
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
sůl nebo 1/2 kostky bujónu Masoxu
5 polévkových lžic sojové omáčky (polosladké)
1 polévková lžíce oleje
150 g valašského špeku (3 silnější plátky)
200 g pórku bílá a zelená část
5 ks loupaných rajčat z konzervy
8 ks cherry rajčátek
1 polévková lžíce nasekaného libečku nebo zelené petrželky

Postup přípravy receptu

  1. Jazyky opláchneme, vložíme do hrnce, přidáme 1 celou očištěnou cibuli, 5 stroužků česneku, nové koření, pepř, mírně osolíme(nebo dáme 1/2kostky bujónu), zalijeme horkou vodou a vaříme do měkka (já jsem vařila v papiňáku v litru vody 35 minut). Měkké jazyky ochladíme, sloupneme kůži a nakrájíme na 1-1,5 cm šikmější plátky. Vývar zcedíme, odebereme do nádobky 3 dl, přidáme 5 pl sojové omáčky, 3 prolisované stroužky česneku, vidličkou rozšleháme a vložíme nakrájené jazyky, které necháme nejlépe přes noc v ledničce odpočinout.

  2. Cibuli a pórek očistíme, cibuli nakrájíme nadrobno, pórek na jemné půlměsíčky. Špek nakrájíme na drobnější krátké proužky a společně s cibulí ho krátce na oleji osmažíme. Přisypeme pórek a přidáme konzervovaná rajčata s troškou nálevu a vařečkou je trochu rozmělníme. Na závěr vlijeme jazyky i s ochuceným vývarem, promícháme a na mírném plameni pod pokličkou dusíme 15 minut. Pak přidáme na polovinu rozkrojená cherry rajčátka, ještě 5 minut povaříme, vypneme vmícháme zelené bylinky a můžeme podávat. Jako příloha se hodí rýže, ale můžou být i šťouchané brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!