Vepřový plátek s listovým špenátem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 3 plátky vepřového masa: krkovice, kotleta, kýta, plec
- sůl
- pepř mletý
- 1 cibule - větší
- 180-200 g listového špenátu čerstvého nebo mraženého
- 80 g uzené slaniny - farmářské, Váhalovy...
- 3 stroužky česneku - nasekaného
- vývar nebo voda dle potřeby
- olej
- Dále dle chuti, není nutné:
- šlehačka
- sýr Niva
- muškátový květ
Postup Vepřový plátek s listovým špenátem
Postup přípravy receptu
-
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme na plátky pokrájené osolené, opepřené, po stranách nakrojené plátky masa, které osmažíme z obou stran.
Přidáme rozvonět cca polovinu nasekaného česneku, který zasypeme pokrájenou slaninou, ještě krátce osmažíme a podlijeme vývarem. Dusíme téměř do změknutí masa.
K masu přisypeme čerstvý nebo lehce rozmrazený špenát, který dochutíme dle potřeby česnekem, solí, pepřem a dodusíme doměkka.
Pokud chceme více sosu (omáčky) k příloze, podlijeme trochou vývaru a zahustíme jíškou nebo troškou solamylu rozmíchaného v malém množství studené vody a necháme krátce provařit.
Kdo chce, může kromě jíšky či solamylu na zahustění špenátu použít Nivu, Gorgonzolu nebo smetanu.