Špagety se smaženým lilkem a rajčaty
Recepty, TěstovinySuroviny
- 500 g lilku (nakrájeného na tenké plátky)
- 2 lžíce hrubozrnné mořské soli
- 1 šálek (250 ml) olivového oleje na smažení
- 500 g špaget
- 1 šálek (125 g) čerstvě nastrouhaného parmazánu
- Rajčatová omáčka:
- 1 kg zralých rajčat - oloupaných a nasekaných nahrubo
- 1 cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 2 stroužky česneku nasekané najemno
- lístky z 1 menšího svazku bazalky natrhané na kousky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/4 lžičky cukru
- sůl
Postup Špagety se smaženým lilkem a rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Lilek vložíme do cedníku a posypeme jej mořskou solí. Necháme jej tak asi 1 hodinu, aby pustil vodu.
Rajčata, cibuli, česnek, bazalku, olej, cukr a sůl smícháme v kastrůlku. Na středním plameni vaříme pod pokličkou 15 minut. Sejmeme pokličku a na mírném plameni vaříme asi 40 minut, dokud omáčka nezhoustne. Poté směs rozmixujeme.
Olej na smažení rozehřejeme v pánvi na vysokou teplotu. Z lilku oklepeme sůl a smažíme jej 5-7 minut dokřehka. Poté kousky osušíme papírovou utěrkou.
Těstoviny vaříme ve vroucí osolené vodě ve větším hrnci, dokud nejsou al dente. Necháme okapat a přidáme je k omáčce. Dobře promícháme a rozdělíme na talíře. Každou porci ozdobíme lilkem a parmazánem.