Kynuté buchty bez lepku, mléka a vajec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 450 g směsi Simply Adveni
- 100 g cukru
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 3 lžíce oleje
- cca 300 ml vlažné vody
- Náplně:
- povidlová:
- hustá povidla (případně smíchaná se lžičkou škrobu)
- maková:
- mletý mák
- cukr
- rostlinné mléko
- skořice
- tvarohová“:
- tofu
- uvařený hustý vanilkový pudink
- kurkuma
- cukr
Postup Kynuté buchty bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Mouku promícháme s cukrem, droždím a citronovou kůrou. Přidáme olej a vodu a vypracujeme pevné nelepivé těsto.
Těsto důkladně propracujeme a necháme na teplém místě hodinu vykynout. Poté těsto rozdělíme na přibližně dvanáct stejných částí. Z každé rukama vytvoříme placičku, doprostřed dáme dvě lžičky náplně a zabalíme.
Zabalenou buchtu potřeme ze všech stran olejem a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými buchtami necháváme asi dvoucentimetrové mezery.
Hotové buchty necháme ještě asi 10 min odpočinout.
Mezitím předehřejeme troubu na 170 °C a dospod vložíme plecháček naplněný vodou.
Do předehřáté trouby vložíme plech s buchtami a pečeme asi 25-35 minut, až povrch lehce zrůžoví. Buchty během pečení zvětší svůj objem a začnou se dotýkat.
Upečené buchty oddělíme od sebe a necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem.
Bezmléčná tvarohová“ nádivka
Uvaříme hustý vanilkový pudink z rostlinného mléka (350 ml mléka na jeden sáček pudinku). Když trochu vychladne, vmícháme rozmixované nebo vidličkou rozmačkané tofu (200 g), ¼ lžičky kurkumy a cukr podle chuti.
Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji instantní rýžovou nebo jáhlovou kaší (používám Nominal).