Vepřový guláš na smetaně s paprikami
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřové plece
- 1 cibule
- 1 a 1/2 KL gulášové papriky
- 1/2 zelené papriky
- 1/2 červené papriky
- 1/2 žluté papriky
- sterilované kapie
- 1 KL sušeného česneku
- 1 KL mletého kmínu
- sůl
- pepř
- sádlo
- Na zahuštění:
- půl kelímku smetany ke šlehání
- pohanková mouka
- trochu mléka na zředění
Postup Vepřový guláš na smetaně s paprikami
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme kousek sádla a necháme rozpustit. Do rozpuštěného sádla dáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. K cibuli přidáme mletou gulášovou papriku, mícháme spolu s cibulí (musíme míchat, aby paprika nezhořkla), dále přidáme očištěné maso nakrájené na kostky a promícháme vše dohromady. Maso s paprikou necháme opéct, mícháme tak dlouho, dokud i nepustí šťávu. Pak dolijeme vodu tak, aby bylo maso ponořené a necháme dusit pod pokličkou.
Mezitím nakrájíme všechny papriky kromě sterilovaných kapii. Papriky očistíme, vyjmeme semínka a omyjeme, nakrájíme je na malé kostičky a přidáme k masu, dále přidáme koření, česnek a kmín nakonec přidáme kapie. Celé vše v hrnci promícháme a dále vaříme do úplného změknutí.
Když máme vše měkké, tak guláš zahustíme. Do smetany přidáme asi lžící a půl pohankové mouky, vidličkou promícháme, když by se zdálo moc husté, přidáme trochu mléka. Vše vlijeme do guláše a metličkou vše rozmícháme, aby se z mouky nevytvořily hrudky. Mouku necháme trochu povařit v guláši.
Nakonec můžeme ještě podle chuti osolit nebo opepřit.