Rybízový koláč s vaječným krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 180 g másla
- 150 g krupicového cukru
- 4 vejce
- špetka soli
- 350 g polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 150 g mletých mandlí
- Vaječný krém:
- 2 vejce
- 2 sáčky (40 g) vanilkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- Mimo to:
- rybíz (množství podle chuti)
Postup Rybízový koláč s vaječným krémem
Postup přípravy receptu
-
Změklé máslo ušleháme s krupicovým cukrem a špetkou soli do pěny. Po chvíli postupně přišleháme vejce. Mouku smícháme s kypřícím práškem a mandlemi a vmícháme do našlehané pěny. Těsto rozetřeme na menší plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Rovnoměrně posypeme opraným a okapaným rybízem.
Vaječný krém: Z vajec oddělíme bílky a žloutky. Žloutky, smetanu ke šlehání a 2 sáčky vanilkového cukru ušleháme. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme do žloutkové pěny.
Vzniklý vaječný krém nalijeme na rybíz. Plech vložíme do trouby předehřáté na 160°C a pečeme asi 40 minut. Koláč necháme dobře vychladnout a pak teprve krájíme.