Rybízový koláč s vaječným krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
180 g másla
150 g krupicového cukru
4 vejce
špetka soli
350 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
150 g mletých mandlí
Vaječný krém:
2 vejce
2 sáčky (40 g) vanilkového cukru
200 ml smetany ke šlehání
Mimo to:
rybíz (množství podle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo ušleháme s krupicovým cukrem a špetkou soli do pěny. Po chvíli postupně přišleháme vejce. Mouku smícháme s kypřícím práškem a mandlemi a vmícháme do našlehané pěny. Těsto rozetřeme na menší plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Rovnoměrně posypeme opraným a okapaným rybízem.

  2. Vaječný krém: Z vajec oddělíme bílky a žloutky. Žloutky, smetanu ke šlehání a 2 sáčky vanilkového cukru ušleháme. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme do žloutkové pěny.

  3. Vzniklý vaječný krém nalijeme na rybíz. Plech vložíme do trouby předehřáté na 160°C a pečeme asi 40 minut. Koláč necháme dobře vychladnout a pak teprve krájíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!