Bochník mlynáře Máchala
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 40 g žitného kvasu
- 200 g vody
- 100 g žitné chlebové mouky
- 100 g pšeničné mouky celozrnné jemné
- Dále:
- 300 g šlehaného podmáslí
- 400 g pšeničné chlebové mouky
- 60 g celozrnných ovesných vloček
- 60 g syrové, jemně strouhané brambory
- 10-15 g pšeničných otrub
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2-2,5 rovné lžičky soli
Postup Bochník mlynáře Máchala
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na rozkvas spolu dobře promísíme a zakryté necháme v teple místnosti 10-12 hodin kvasit.
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme volné těsto, které vyškrábneme do lehce naolejované misky. V misce hned těsto naolejovanou nebo ve vodě namočenou rukou popřekládáme, balíček těsta otočíme vzhůru nohama a necháme odpočinout 30 minut. Podruhé popřekládáme, složený balíček opět otočíme vzhůru nohama a necháme kynout dalších 30 minut. Pak těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, přeložíme naposledy a po krátkém odpočinku sformujeme do bochníku. Bochník uložíme kynout na moukou vysypané utěrce do ošatky.
Včas rozehřejeme troubu i s pečícím kamenem na 230°C. Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech nebo sázecí lopatku s pečícím papírem (fólií) a jen na papíru (fólii) vložíme do trouby na rozehřátý pečící kámen. Upečeme 230°C/15 minut, 210°C/35 minut).