Selský bochník

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
30 g žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
Dále:
150 g vody
200 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
120 g hladké mouky
70-80 g strouhaných vařených brambor
2 lžičky soli
2-3 lžičky drceného kmínu

Postup přípravy receptu

  1. 10-12 hodin předem smícháme kvásek s vodou a celozrnnou žitnou moukou a zakryté necháme kvasit v teple.

  2. Do hotového rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, malinko tužší než jindy – delším stáním při kynutí díky bramborám těsto zřídne. Asi po 2-2,5 hodinách vykynuté těsto na moukou posypané desce lehounce propracujeme a uděláme bochník.

  3. Protože jsem chtěla péct v remosce a mám problém s vkládáním měkounkého nakynutého bochníku do poměrně hluboké remoskové mísy tak, aby se nezbortil, vložila jsem bochník spojem dolů do cedníku, vyloženého kruhem z pečící fólie (kdo nemá, použije pečící papír) a tak nechala v teple nakynout.

  4. Přibližně po 1,5 hodině jsme dali bochník péct do trochu předehřáté remosky – vytáhlii jsme ho za fólii a do remosky vložili i s ní. Upečeno bylo za 50 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!