Vepřové s jarní nádivkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 2 větší plátky vepřové krkovice (kýta, plec)
- 100 ml bílého vína
- 200 ml uzeného vývaru
- sůl
- pepř
- kousek másla
- olej
- Na nádivku:
- 1 rohlík (nakrájený na kostičky)
- hrst nakrájeného uzeného masa
- hrst špenátu nebo mangoldu (možno použít i kopřivy)
- 1 vejce
- 2 PL smetany
- špetka muškátového oříšku
- petrželka
- pažitka
- libeček
- sůl
Postup Vepřové s jarní nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Maso si co nejvíce naklepeme na slabý a velký plátek, osolíme a opepříme. Kostičky rohlíku a masa nasucho opečeme na pánvi, přesypeme do misky, pokropíme smetanou a uzeným vývarem a necháme nasáknout.
Na pánev dáme špenát nebo pokrájený mangold, podlijeme 1 lžící vody a necháme ho zavadnout. Přidáme k rohlíkům s masem, vmícháme vejce, bylinky, osolíme a promícháme.
Na maso navršíme směs a zavineme, omotáme provázkem nebo spíchneme jehlami.
Na pánvi vhodné do trouby rozpálíme olej a závitky zprudka ze všech stran necháme zatáhnout. Podlijeme vínem a vývarem, přiklopíme a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme cca půl hodiny, během té doby přeléváme výpekem. Poté odkryjeme a dopečeme. Do výpeku nakonec přidáme kousek másla na zjemnění.