Vepřové plátky na rajčatech a červeném pepři (v pomalém hrnci)
Recepty, Pomalý hrnecSuroviny
- 1 kg vepřového plecka (krájeného na menší plátky, které lehce naklepeme, osolíme a opepříme)
- 2-3 krájené cibule (na kostičky)
- 3 stroužky česneku (utřené)
- sádlo
- rajčata (drcená, loupaná - já mám z léta zamražené přebytky ze zahrádky)
- červený pepř (drcený v hmoždíři)
- rajčatový protlak (lze použít i kečup)
- sůl
- mletý pepř
- cukr
- 3 dl hovězího vývaru (popř. voda s nějakým bujonem, já v případě nouze, když nemám vývar, používám čirý sypký vývar od profikoreni.cz)
- hladká mouka na zahuštění
Postup Vepřové plátky na rajčatech a červeném pepři (v pomalém hrnci)
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve na sádle orestujeme cibulku. Jakmile začne růžovět, přidáme přichystané plátky masa a rychle je všechny opečeme z obou stran. Opečené maso vyjmeme na talíř a do výpeku šupneme rajčata. Po chvilce přidáme protlak, česnek, drcený červený pepř, trošku přisladíme (pořád mícháme!) a vrátíme opečené maso. Zalijeme vývarem (cca 3 dl, podle toho, kolik chceme šťávy, v nejhorším případě vody s čirým vývarem nebo bujónem) a rozmícháme.
Tímto máme základ hotový a jdeme pomalit. Hrnec nastavíme na stupeň I, tak na cca 6 hodin.
Po 6ti hodinách zbývá jen zahustit moukou rozmíchanou v trošce vody. Ochutnáme šťávu a dochutíme solí, pepřem, cukrem, podle vaší chuti. Kdyby to ještě pořád chtělo něčím doladit, můžete dochutit troškou kečupu. Pro dobrou chuť omáčky je zásadní používat dobrý vývar do základu. Pokud použijete vodu, tak pak je nutno dochucovat více.