Vepřové na václavkách
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- cca 500 g vepřového masa - kotlety, kýta, plec, krkovice...
- 200 g václavek pokrájených, spařených a scezených
- 50 g uzeného špeku nebo slaniny
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- snítka tymiánu, rozmarýnu či majoránky
- sůl
- pepř celý
- cca 500 ml vývaru
- jíška
Postup Vepřové na václavkách
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a po stranách nařízneme, aby se nekroutilo při tepelné úpravě, nebo ho pokrájíme na nudličky či kostky. Osolíme, opepříme.
Na drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou cibuli lehce dozlatova, ke které přidáme osmažit ze všech stran i připravené maso, ke kterému ke konci smažení přidáme rozvonět i nasekaný česnek a bylinky dle vlastního výběru (obliby).
Václavky očistíme, pokrájíme na nudličky, spaříme ve vroucí vodě a scedíme, přidáme k masu, vše zalijeme vývarem a dusíme do změknutí masa, za občasného podlití a promíchání.
Omáčku zahustíme dle potřeby jíškou (nebo záklechtkou), dochutíme ji, je-li třeba, dle vlastní chuti a krátce provaříme.
Podáváme s rýží, knedlíkem, bramborem, těstovinami, bramborovou kaší...