Vepřové ledvinky s rozmarýnem, utopené bílým vínem
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 650 g vepřových ledvinek (cca 5-6 ks)
- plátek másla 1cm silný
- lžíce oleje
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 3 snítky čerstvého rozmarýnu
- lžíce nadrobno nastrouhaného zázvoru
- nadrobno nastrouhaná citronová kůra z 1/2 dobře umytého citronu
- 250 ml bílého vína
- 200 ml smetany na vaření
- lžíce hladké mouky
- 1/2 kostky zeleninového bujónu (lze vynechat a použít sůl)
Postup Vepřové ledvinky s rozmarýnem, utopené bílým vínem
Postup přípravy receptu
-
Ledvinky podélně rozřízneme, ostrým nožem vyřízneme močovody a dobře propláchneme. Dáme do uzavíratelné nádoby, nebo mísy se studenou vodou a necháme nejlépe přes noc v lednici vyluhovat (ale postačí i 1/2 hodiny).
Poté ledvinky v cedníku dobře propláchneme, osušíme a nakrájíme.
V kastrolu na rozehřátém másle s olejem orestujeme do sklovata cibulku, přidáme nakrájené ledvinky, rozmarýn a na největším hořáku na plný výkon (mám plyn) necháme zhruba 10 minut restovat.
Po vyvaření veškeré vody ledvinky podlijeme bílým vínem, přidáme zázvor, citronovou kůru, promícháme a pod pokličkou dusíme na slabém plameni 10 minut.
Ve smetaně si rozmícháme hladkou mouku, záklechtku přilijeme k měkkým ledvinkám, rozdrobíme bujón, znovu promícháme a necháme chvíli provařit. Dle potřeby dochutíme solí. Podáváme s rýží, nebo s knedlíkem.