Vepřové kotlety na zelenině

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

4 vepřové kotlety (lze i plátky krkovice)
1 plátek celeru
1 petržel
1 větší mrkev
1 cibule
hladká mouka
sladká mletá paprika
sůl
pepř
1 bobkový list
1 lžíce sádla nebo oleje
vývar (voda s kouskem masoxu)

Postup přípravy receptu

  1. Maso zlehka naklepeme, případně u kosti a po okrajích nařízneme. Osolíme a opepříme po obou stranách, po jedné straně pomoučíme, po druhé straně posypeme mírně sladkou paprikou. Kořenovou zeleninu (cibuli, mrkev, celer, petržel) nakrájíme na malé kostky.

  2. Na pánvi rozehřejeme tuk, na kterém zprudka opečeme maso z obou stran a vyjmeme ho. Do tuku dáme osmahnout připravenou cibuli a zeleninu, zalijeme cca 3 dl horkého vývaru, případně vody. Obsah pánve přelijeme do zapékací misky nebo pekáčku, přidáme 1 bobkový list, naskládáme opečené maso, zakryjeme a v předehřáté troubě pečeme cca 20 minut při 170 st. Poté odstraníme pokličku, doplníme podle potřeby vývarem (vodou) a odkryté dopečeme cca 30 minut, přičemž teplotu zvýšíme na 180 st..

  3. Měkké maso vyjmeme, doplníme tekutinou na potřebné množství a zahustíme sádlovou tmavší jíškou. Dobře provaříme, maso do omáčky vrátíme, necháme prohřát a podáváme. Vhodných příloh je hodně - knedlíky houskové, bramborové, brambory, těstoviny, rýže...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!