Pečené, marinované vykostěné koleno a máslové kapustičky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 800 g vykostěného kolena
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- 2 velké cibule
- 1 lžička červené papriky
- 50 g uzené slaniny
- sůl
- pepř
- 300 g kapustiček
- máslo na dva prsty
Postup Pečené, marinované vykostěné koleno a máslové kapustičky
Postup přípravy receptu
-
Maso musíme naložit den, či dva i více dní dopředu do marinády.
Olivový olej (asi 5 lžic, množství je jen orientační) smícháme s utřeným česnekem, červenou paprikou, trochou soli a nalijeme na maso. Dobře promícháme, uzavřeme a dáme do lednice, kde necháme 24-48 hodin marinovat.
Kapustičky zbavíme vrchních listů a dáme povařit do osolené vody cca 5 minut. Potom přendáme na chvíli do studené vody, aby si uchovaly barvu, studené scedíme a necháme zatím bokem odkapat.
Dno pekáčku vytřeme olejem, poklademe cibulí pokrájenou na kolečka, plátky uzené slaniny a přidáme marinované maso (i se zbytky marinády), které jsme ještě opepřili. Podlijeme trochou vody, přikryjeme a dáme péct 20 minut na 200°C a pak další 1,5 hodiny na 100°C.
Během pečení kontrolujeme a přelíváme výpekem. Ochutnáme a je-li potřeba, ještě dosolíme a opepříme. Posledních 20 minut pečeme již odkryté na barvu.
Na pánev dáme rozpustit máslo s pár kapkami oleje, přidáme překrojené kapustičky řeznou plochou dolů, osolíme, opepříme a opékáme, až mají zlatou barvu.
Hotové maso přelité výpekem servírujeme s kapustičkami a jako příloha jsou skvělé brambory v jakékoliv úpravě. Já volila bramborovou kaši.