Žampióny pikantní, zapečené, plněné nivou a eidamem
Recepty, HoubySuroviny
- 8 větších žampiónů
- 1 PL sádla (olej)
- 2 menší cibule (nebo 1 středně velká)
- 2-3 stroužky česneku
- 10 dkg krájené šunky
- 5 plátků eidamu
- 5 dkg eidamu v celku
- 5 dkg nivy
- 1 KL drceného kmínu
- 1 KL grilovacího koření
- 5 kapek Tabasca nebo 1 malá chilli paprička
- petrželová nať - menší hrst
- bazalka - asi 3-5 lístků
Postup Žampióny pikantní, zapečené, plněné nivou a eidamem
Postup přípravy receptu
-
Žampióny očistíme, oddělíme nožičky, které pokrájíme na drobnější kousky. Hlavičky opatrně vydlabeme lžičkou.
Cibuli nakrájíme na drobno a na tuku osmahneme do zlatova. Přidáme lžičku kmínu a nakrájené nožičky žampiónů. Promícháme. Česnek pokrájíme na plátky, šunku na drobné kostičky a přidáme k cibuli. Ochutíme grilovacím kořením, zakápneme Tabascem nebo dáme pokrájenou chilli papričku bez semínek. Promícháme, chvilku podusíme. Mezitím si pokrájíme na drobné kostičky krájený eidam. Přidáme nasekané bylinky. Směs stáhneme ze zdroje tepla, vmícháme pokrájený sýr a 3/4 rozdrobené nivy. Zbytek nivy si necháme na posyp. Promícháme.
Troubu předehřejeme na 200°C. Hlavičky žampiónů naplníme směsí, dáme na pečící papír, který zlehka potřeme olejem. Eidam a zbytek nivy nastrouháme nahrubo, smícháme a zlehka dvěma prsty vtlačíme do hlaviček.
Vložíme do trouby a při teplotě 200°C pečeme asi 20 minut. Podáváme s bramborovou kaší nebo s vařenými bramborami.