Třešňové taštičky z listového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g balení listového těsta
500 g odpeckovaných třešní
2 lžičky citrónové šťávy
50 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce třešňové pálenky nebo bílého rumu
1 zarovnaná lžíce Solamylu
1 bílek a asi
2 lžíce cukru krupice na potření a posypání taštiček

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrůlku dáme krupicový cukr a na mírnějším ohni umícháme tmavší karamel. Pak do něj přihodíme třešně pokapané citrónovou šťávou, vanilkový extrakt a pálenku nebo rum.

  2. Stále mícháme, zpočátku se z karamelu utvoří tvrdá hrouda, ale po chvíli se rozpustí a spojí s třešněmi. V tomto okamžiku zalijeme Solamylem rozmíchaným ve 2 lžících studené vody a dobře promícháme. Třešně se krásně zahustí. Sundáme z tepla a necháme vychladnout.

  3. Listové těsto rozválíme a nakrájíme na obdélníky asi 15x13 cm.

  4. Okraje každého plátu potřeme bílkem prošlehaným se lžící vody. Ke kratší straně každého plátu dáme 2-3 lžíce třešňové náplně, volné těsto přes ni přehneme a okraje přitiskněte.

  5. Vzniklé taštičky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je zbylým bílkem a posypeme krupicovým cukrem. Pak do každé taštičky ostrým nožem uděláme našikmo tři zářezy.

  6. Pečeme je dozlatova asi 25 minut při 180°C.

  7. Před podáváním taštičky necháme vychladnout. Zdroj: časopis Apetit, upraveno


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!