Slepičí polévka se zeleninou a vaječno-žampiónovými knedlíčky

Recepty, Polévky

Suroviny

slepice (kuřecí díly, kuřecí droby apod.)
sůl
10 celých pepřů
4 kuličky nového koření
1 bobkový list
kořenová zelenina (mrkev, kousek celeru, petržel a dál podle možností ledničky – pórek, řapíkatý celer, kousek brokolice atd.)
4-5 žampionů
polévkové nudle
1-2 KL sušeného česneku
1 slepičí bujón
vaječno-žampiónové knedlíčky

Postup přípravy receptu

  1. Slepici vaříme v osolené vodě, přidáme kuličky koření i bobkový list. Vaříme do změknutí masa, ale nepřeváříme, aby se maso dalo použít na další pokrmy. Já vařím v papiňáku asi 24-25 minut, hrnec odstavím a asi za 3 minuty z něj vypustím páru. Ale každý papiňák potřebuje jiný čas na uvaření jídla.

  2. Než se vývar uvaří, očistíme a pokrájíme zeleninu, oloupeme a na plátky nakrájíme žampiony a připravíme knedlíčky (v poznámce).

  3. Uvařenou slepici vyndáme na mísu nebo na talíř, necháme trochu zchladnout, odřežeme stehna a prsa a odebereme hrnek vývaru. Do vroucí polévky zkusíme zavařit 1 knedlíček a pokud se nerozvaří, přidáme je jeden po druhém všechny, přidáme i žampiony a zeleninu a necháme vařit 10 minut.

  4. Mezitím obereme maso zbylé na skeletu a vrátíme ho do polévky. Ke konci varu přidáme polévkové nudle, podle chuti 1-2 lžičky sušeného česneku a 1 slepičí bujón (ten můžete vynechat, já ho dávám proto, že dělám polévky více a po přidání bujónové kostky mi polévka ani v létě nezkysne). Polévku, pokud je to potřeba, dochutíme a máme hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!