Sladký mřížkový koláč s cuketovou náplní
Recepty, MoučníkySuroviny
- TĚSTO:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 150 g tuku (Hera)
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce moučkového cukru
- citronová kůra, z 1/2 citronu
- NÁPLŇ:
- 1 střední cuketa
- 4 lžíce cukru krystal
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky skořice
- 2 hřebíčky
- špetka celého anýzu
- špetka muškátového květu
- 2 lžíce rybízové marmelády
- špetka soli
- strouhanka
Postup Sladký mřížkový koláč s cuketovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na půl hodiny odpočinout.
Cuketu oloupeme a zbavíme jádřince. Půlku nastrouháme nahrubo a druhou půlku nakrájíme na drobné kostičky. V míse všechnu cuketu posolíme a necháme vypotit”. Cuketu lehce vyždímáme a veškerou vodu, kterou pustila, slijeme. K cuketě přidáme krystalový cukr, med a koření (hřebíček s anýzem rozemeleme v hmoždíři).
Těsto vytáhneme z lednice a ¾ vyválíme do koláčové formy, vyvýšíme okraje. Místy propíchneme vidličkou a lehce posypeme strouhankou. Na ni rozprostřeme cuketovou náplň a sem tam naneseme lžičkou marmeládu. Ze zbylého těsta vyválíme válečky a vytvoříme mřížku.
Koláč dáme do rozpálene trouby a pečeme na 180°C dokud nezrůžoví mřížka (cca 40 minut). Po vychladnutí pocukrujeme.