Sladký mřížkový koláč s cuketovou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

TĚSTO:
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
150 g tuku (Hera)
1 vejce
1 vanilkový cukr
3 lžíce moučkového cukru
citronová kůra, z 1/2 citronu
NÁPLŇ:
1 střední cuketa
4 lžíce cukru krystal
2 lžíce medu
2 lžičky skořice
2 hřebíčky
špetka celého anýzu
špetka muškátového květu
2 lžíce rybízové marmelády
špetka soli
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na půl hodiny odpočinout.

  2. Cuketu oloupeme a zbavíme jádřince. Půlku nastrouháme nahrubo a druhou půlku nakrájíme na drobné kostičky. V míse všechnu cuketu posolíme a necháme vypotit”. Cuketu lehce vyždímáme a veškerou vodu, kterou pustila, slijeme. K cuketě přidáme krystalový cukr, med a koření (hřebíček s anýzem rozemeleme v hmoždíři).

  3. Těsto vytáhneme z lednice a ¾ vyválíme do koláčové formy, vyvýšíme okraje. Místy propíchneme vidličkou a lehce posypeme strouhankou. Na ni rozprostřeme cuketovou náplň a sem tam naneseme lžičkou marmeládu. Ze zbylého těsta vyválíme válečky a vytvoříme mřížku.

  4. Koláč dáme do rozpálene trouby a pečeme na 180°C dokud nezrůžoví mřížka (cca 40 minut). Po vychladnutí pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!