Vepřová tyčinková roláda
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřové pečeně (kýta, krkovice - plát)
- 1 balení silných slaných tyčinek - z toho jsem jich použila 5ks
- 1 dcl suchého sherry
- 3 mrkve
- 1/4 celeru
- 2 cibule
- 15 dkg pikantní slaniny
- 1 vejce
- 1 dcl mléka nebo smetany
- dijónská hořčice
- zelené bylinky:
- libeček
- petrželku
- 1/2 l bujónu nebo vývaru
- sůl
- pepř
- olej
Postup Vepřová tyčinková roláda
Postup přípravy receptu
-
Nejprve namočíme nalámané tyčinky do rozšlehaného vajíčka s mlékem, nejlépe přes noc, aby hodně nasákly.
Na oleji zpěníme jednu cibuli s polovinou slaniny a přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev a asi 5 minut restujeme. Osolíme a přimícháme posekané bylinky.
Do zchladlé směsi zapravíme namočené tyčinky. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme dijónskou hořčicí. Poklademe směsí, zavineme a pevně sepneme provázkem.
Na pánvi rozpálíme olej a roládu ze všech stran opečeme do hněda. Poté ji přendáme i s výpekem do pekáče, do kterého jsme předtím dali nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a zbytek slaniny.
Podlijeme vývarem, já přidala ještě kosti, osolíme a asi 40 minut dusíme přiklopené v troubě. Pak odkryjeme a dopékáme ještě asi 30 minut.
Maso vyjmeme, přilijeme sherry, necháme trochu odpařit a poté nahrubo rozmixujeme.