Vepřová pečeně na šafránu a citronech
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 800 g vepřové kýty nebo plece
- sůl
- čerstvý mletý pepř
- celý pepř
- 2 citrony
- 400 ml vývaru
- 2 PL medu
- šafránová vlákna
- 1 PL hrubozrnné hořčice nebo jiné hořčice
- bylinky (celerová nať, petrželka apod.)
- tuk na vymazání pekáčku
Postup Vepřová pečeně na šafránu a citronech
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou kýtu kuchyňsky upravíme, osušíme, osolíme a okořeníme.
Omyté citrony nakrájíme na plátky, rozdělíme na upravené maso se špetičkou šafránu a připevníme kuchařskou nití.
Maso vložíme do tukem vymazaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 90 minut.
V horkém vývaru rozpustíme med a cca po 30 minutách pečení v troubě, vepřovou pečení přelijeme vývarem s medem.
Tento postup opakujeme každých cca 15 minut.
V polovině pečení přidáme hrubozrnou hořčici, celý pepř a dál pečeme doměkka.
Nakonec výpek slijeme, ochutíme solí, bylinkami. Podáváme s bramborovou kaší nebo s bramborem. Můžeme přidat na zjemnění lžíci másla.