Vepřová panenka Wellington s máslovou zeleninou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

vepřová panenka
300 g slaniny pancetta (nebo jiné dlouhé slaniny)
1 sklenice naložených žampionů (720 g)
3 velké hrsti listového špenátu
1 lžíce dijonské hořčice
listové těsto
máslo
olej
2 mladé cukety
1 velká mrkev
1 vejce
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Panenku očistíme, odblaníme a nakrájíme na stejné špalíky 10-12 cm dlouhé. Dobře je osolíme, opepříme.

  2. Žampiony necháme dobře okapat a nasekáme je (nejlépe kutrem) na drobno. Špenát opereme a párkrát překrojíme, mrkev oškrábeme a spolu s dobře umytou cuketou nakrájíme podél na tenké plátky škrabkou na brambory.

  3. Na pánev dáme máslo, přidáme špenát, osolíme, opepříme a krátce dusíme. Dáme vychladnout.

  4. Na druhou pánev dáme opět kousek másla, lžíci oleje, nasekané žampiony, osolíme, opepříme a restujeme cca 5-7 min dokud se všechna voda neodpaří. Přendáme na talíř a nechám vychladnout.

  5. Na stejné pánvi panenku dobře opečeme ze všech stran, tak 1-2 min z každé strany, aby se zatáhla, byla hnědá a netekla z ní voda, a necháme vychladnout.

  6. Na potravinářskou folii naskládáme slaninu tak, aby se kousek překrývala, překryjeme vrstvou žampionů, položíme jednu panenku, kterou jsme lehce potřeli hořčicí a za pomocí folie těsně srolujeme, konce utáhneme a dáme na ½ hodiny do lednice.

  7. To samé uděláme s druhým kouskem panenky, jen přidáme na vrstvu žampionů ještě vrstvu špenátu a pokračujeme stejně jak u předchozího kousku.

  8. Listové těsto vyválíme na velikost, kterou budeme potřebovat na jednotlivé kousky panenky, mašlovačkou dokola potřeme okraje rozšlehaným vejcem, opatrně odstraníme folii z panenky, položíme na těsto a dobře a hlavně pevně srolujeme a snažíme se vymáčknout všechen vzduch. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 25 minut.

  9. Upečenou panenku necháme odpočinout a pak opatrně nakrájíme a servírujeme s máslovou zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!