Vepřová panenka Wellington s máslovou zeleninou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- vepřová panenka
- 300 g slaniny pancetta (nebo jiné dlouhé slaniny)
- 1 sklenice naložených žampionů (720 g)
- 3 velké hrsti listového špenátu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- listové těsto
- máslo
- olej
- 2 mladé cukety
- 1 velká mrkev
- 1 vejce
- sůl
- pepř
Postup Vepřová panenka Wellington s máslovou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Panenku očistíme, odblaníme a nakrájíme na stejné špalíky 10-12 cm dlouhé. Dobře je osolíme, opepříme.
Žampiony necháme dobře okapat a nasekáme je (nejlépe kutrem) na drobno. Špenát opereme a párkrát překrojíme, mrkev oškrábeme a spolu s dobře umytou cuketou nakrájíme podél na tenké plátky škrabkou na brambory.
Na pánev dáme máslo, přidáme špenát, osolíme, opepříme a krátce dusíme. Dáme vychladnout.
Na druhou pánev dáme opět kousek másla, lžíci oleje, nasekané žampiony, osolíme, opepříme a restujeme cca 5-7 min dokud se všechna voda neodpaří. Přendáme na talíř a nechám vychladnout.
Na stejné pánvi panenku dobře opečeme ze všech stran, tak 1-2 min z každé strany, aby se zatáhla, byla hnědá a netekla z ní voda, a necháme vychladnout.
Na potravinářskou folii naskládáme slaninu tak, aby se kousek překrývala, překryjeme vrstvou žampionů, položíme jednu panenku, kterou jsme lehce potřeli hořčicí a za pomocí folie těsně srolujeme, konce utáhneme a dáme na ½ hodiny do lednice.
To samé uděláme s druhým kouskem panenky, jen přidáme na vrstvu žampionů ještě vrstvu špenátu a pokračujeme stejně jak u předchozího kousku.
Listové těsto vyválíme na velikost, kterou budeme potřebovat na jednotlivé kousky panenky, mašlovačkou dokola potřeme okraje rozšlehaným vejcem, opatrně odstraníme folii z panenky, položíme na těsto a dobře a hlavně pevně srolujeme a snažíme se vymáčknout všechen vzduch. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 25 minut.
Upečenou panenku necháme odpočinout a pak opatrně nakrájíme a servírujeme s máslovou zeleninou.