Vepřová panenka s bramborovo-kukuřičným dortíkem a sýrovou omáčkou, ozdobené slaninou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 400 g vepřové panenky
- 250 g brambor
- 1 menší konzerva kukuřice v nálevu
- 100 ml 12 % smetany na vaření
- 100 g sýru (je jedno jakého dle chuti)
- 1 cibule
- 4 plátky slaniny
- sůl
- olej
- mléko
- máslo
Postup Vepřová panenka s bramborovo-kukuřičným dortíkem a sýrovou omáčkou, ozdobené slaninou
Postup přípravy receptu
-
Panenku očistíme od blan, osolíme a potřeme olejem. Na pánvi nebo grilu maso zatáhneme, ať se udělá krusta (obal), který nepustí šťávu při pečení.
Maso s plátky slaniny (uzeniny) na panence, s očištěnou cibulkou a nakrájenou, dáme na pekáč, podlijeme vodou a pečeme na 180°C cca 25 minut. Panenku vyjmeme (slaninu dáme bokem na ozdobu) a filírujeme na plátky.
Očištěné brambory dáme vařit do osolené vody na cca 15 minut. Uvařené brambory vyjmeme a scedíme. Takto uvařené brambory rozšťoucháme s máslem a mlékem, přidáme procezenou kukuřici z nálevu a lžící zamícháme do bramborové kaše. Na talíř dáme formičku ve tvaru krychle a vyplníme směsí do příslušného tvaru.
Smetanu nalijeme do hrnce, přivedeme lehce k varu, až je smetana horká, přidáme sýr (modrý, parmezán atd., dle chuti) a mícháme, než se sýr spojí se smetanou. Tyto 3 hotové suroviny dáme na talíř podle fotky.