Vepřová panenka na bylinkách se smetanovo-žampionovou omáčkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Na panenku:
1 vepřová panenka
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce plnotučné horčice
sušená bazalka
sušené oregano (pokud máme čerstvé, lze použít)
sůl
pepř
olej
Na omáčku:
2 kelímky smetany ke šlehání (200+200 ml)
200 g žampionů (nebo 1 plechovka)
1 cibule (malá)
1-2 stroužky česneku
sůl
pepř
drcený kmín
2 lžíce másla

Postup přípravy receptu

  1. Panenku odblaníme, nakrájíme na širší šikmá kolečka. Každý medailonek z boku nařízneme, lehounce prsty naklepeme. Z každé strany osolíme, opepříme, lehounce pomažeme hořčicí a posypeme bazalkou a oreganem.

  2. Do misky si nalijeme trochu oleje, dáme na kolečka nakrájenou polovinu cibule a na plátky nakrájeného česneku, položíme maso, zakápneme olejem a rozložíme zbytek cibule+česneku. Necháme 2 hodinky odležet.

  3. Poté na rozehřátém oleji z každé strany pečeme 5 minut. K masu dáme dělat i cibuli, podáváme ji poté s masem.

  4. Omáčka: Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky česnek. Když zesklovatí, přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampiony, lehounce orestujeme a zalijeme smetanami. Osolíme, opepříme, drcený kmín. Krátce (5-10 minut) povaříme, než žampiony změknou a pustí vůni do omáčky.

  5. Hotovou panenku podáváme přelitou smetanovou omáčkou, vhodnou přílohou jsou např. opečené brambory:).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!