Vepřová panenka na bylinkách se smetanovo-žampionovou omáčkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Na panenku:
- 1 vepřová panenka
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce plnotučné horčice
- sušená bazalka
- sušené oregano (pokud máme čerstvé, lze použít)
- sůl
- pepř
- olej
- Na omáčku:
- 2 kelímky smetany ke šlehání (200+200 ml)
- 200 g žampionů (nebo 1 plechovka)
- 1 cibule (malá)
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- 2 lžíce másla
Postup Vepřová panenka na bylinkách se smetanovo-žampionovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Panenku odblaníme, nakrájíme na širší šikmá kolečka. Každý medailonek z boku nařízneme, lehounce prsty naklepeme. Z každé strany osolíme, opepříme, lehounce pomažeme hořčicí a posypeme bazalkou a oreganem.
Do misky si nalijeme trochu oleje, dáme na kolečka nakrájenou polovinu cibule a na plátky nakrájeného česneku, položíme maso, zakápneme olejem a rozložíme zbytek cibule+česneku. Necháme 2 hodinky odležet.
Poté na rozehřátém oleji z každé strany pečeme 5 minut. K masu dáme dělat i cibuli, podáváme ji poté s masem.
Omáčka: Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky česnek. Když zesklovatí, přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampiony, lehounce orestujeme a zalijeme smetanami. Osolíme, opepříme, drcený kmín. Krátce (5-10 minut) povaříme, než žampiony změknou a pustí vůni do omáčky.
Hotovou panenku podáváme přelitou smetanovou omáčkou, vhodnou přílohou jsou např. opečené brambory:).