Vepřová líčka na červeném víně se zeleninou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřových líček (cca 12 ks)
- sůl
- olej
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 kořen petržele
- celer (stejný díl jako petržel)
- naťová cibulka (dle chuti)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 snítky tymiánu (sušený 1,5 KL)
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček celého černého pepře
- 1/4-1/2 l červeného suchého vína
- masový vývar na podlití (může být i připravený z masoxu)
- hladká mouka na obalení
- 1 lžička másla
Postup Vepřová líčka na červeném víně se zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostky. Naťovou cibulku nakrájíme na větší kousky.
Líčka dobře očistíme (zejména blanky) a zlehka obalíme v hladké mouce.
V kastrolu rozehřejeme olej a líčka na něm rychle opečeme. Poté je vyjmeme a do výpeku přidáme máslo, vsypeme cibuli a restujeme ji do sklovita.
Poté přidáme kořenovou zeleninu a necháme ji za občasného míchání pár minut restovat.
Nakonec vsypeme naťovou cibulku, promícháme a přidáme rajčatový protlak. Ten za stálého míchání zasmahneme (pozor, ať se nepřipálí) a ihned trochu zalijeme horkým vývarem.
Přidáme opečená líčka, tymián, pepř, dolijeme do 2/3 výšky masa vínem, osolíme, přiklopíme poklicí a vložíme do horké trouby.
Po 10 minutách troubu ztlumíme na 175 až 180 °C a pečeme za občasného podlévání vínem a vývarem do měkka - asi hodinu a půl.
Poté ještě cca 15 minut necháme lehce provářet již bez poklice.