Vepřová líčka na červeném víně se zeleninou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřových líček (cca 12 ks)
sůl
olej
2 cibule
2 mrkve
1 kořen petržele
celer (stejný díl jako petržel)
naťová cibulka (dle chuti)
2 lžíce rajčatového protlaku
2 snítky tymiánu (sušený 1,5 KL)
2 bobkové listy
6 kuliček celého černého pepře
1/4-1/2 l červeného suchého vína
masový vývar na podlití (může být i připravený z masoxu)
hladká mouka na obalení
1 lžička másla

Postup přípravy receptu

  1. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostky. Naťovou cibulku nakrájíme na větší kousky.

  2. Líčka dobře očistíme (zejména blanky) a zlehka obalíme v hladké mouce.

  3. V kastrolu rozehřejeme olej a líčka na něm rychle opečeme. Poté je vyjmeme a do výpeku přidáme máslo, vsypeme cibuli a restujeme ji do sklovita.

  4. Poté přidáme kořenovou zeleninu a necháme ji za občasného míchání pár minut restovat.

  5. Nakonec vsypeme naťovou cibulku, promícháme a přidáme rajčatový protlak. Ten za stálého míchání zasmahneme (pozor, ať se nepřipálí) a ihned trochu zalijeme horkým vývarem.

  6. Přidáme opečená líčka, tymián, pepř, dolijeme do 2/3 výšky masa vínem, osolíme, přiklopíme poklicí a vložíme do horké trouby.

  7. Po 10 minutách troubu ztlumíme na 175 až 180 °C a pečeme za občasného podlévání vínem a vývarem do měkka - asi hodinu a půl.

  8. Poté ještě cca 15 minut necháme lehce provářet již bez poklice.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!