Vepřová kýta po námořnicku
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 800 g vepřové kýty
- 100 g vepřové šunky
- 2 střední kyselé okurky
- sůl
- pepř
- 1 cibule
- 80 g mrkev
- 80 g celer
- 80 g petržel
- plátek citrónu i s kůrou
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 200 ml mléka
- 150 ml smetany
- olej
Postup Vepřová kýta po námořnicku
Postup přípravy receptu
-
Polovinu šunky a 1 okurku nakrájíme na hranolky a maso s nimi prošpikujeme. Na oleji rychle opečeme ze všech stran připravené maso, pak ho vyjmeme a odložíme stranou. V prázdném hrnci zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přihodíme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a opečeme ji lehce dozlatova. K zelenině vrátíme maso, přidáme plátek citrónu, podlijeme, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.
Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Z omáčky vyndáme zbytek citrónu a zeleninu rozmixujeme. Mouku rozmícháme v troše studené vody a omáčku zahustíme. Přilijeme mléko, přimícháme hořčici a dobře provaříme. Pak omáčku dochutíme smetanou. Zbylou šunku a okurku nakrájíme na nudličky a před vypnutím přidáme do omáčky. Podáváme s kynutým knedlíkem.