Vepřová kýta nadivoko
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřové kýty
- 80 g slaniny
- 1/2 celeru
- 1 petržele
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 lžíce Maizeny (kukuřičný škrob)
- 1-2 lžíce citrónové šťávy
- 1/4 l červeného vína
- sůl
- 3 ks jalovce (rozdrceného)
- 3 ks bobkového listu
- 1/2 lžičky tymiánu
- 4 ks nového koření
- 10 ks pepře
- 1 lžička zázvoru mletého
- slunečnicový olej
Postup Vepřová kýta nadivoko
Postup přípravy receptu
-
Přichystáme si směs na naložení - olej, 3 ks rozdrceného jalovce, 1/4 lžičky tymiánu, 2 ks bobkového listu na kousky, 2 ks nového koření rozdrceného, 6 ks pepře rozdrceného, 1/4 lžičky mletého zázvoru. Touto směsí potřeme maso a necháme uležet v chladničce 1-2dny.
Poté maso osolíme, protáhneme proužky slaniny, pokapeme citronovou šťávou a opečeme na oleji.
Přidáme na nudličky nakrájený celer, petržel, mrkev, čtvrtky cibule, 1 bobkový list, 1/4 lžičky tymiánu, 4 ks pepře, 2 ks nového koření.
Podlijeme červeným vínem. Pečeme doměkka cca 1-1,5 hodiny, případně podléváme vínem či trochou vody.
Pak maso vyjmeme, šťávu propasírujeme, zahustíme maizenou rozmíchanou v trošce studené vody. Podáváme s knedlíkem bramborovým, houskovým nebo s noky. Budete si myslet, že jíte zvěřinu.