Vepřová krkovice s gulášovou šťávou a vídeňskou cibulkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

4 plátky vepřové krkovice bez kosti
plnotučná hořčice
sůl
pepř
olej
Gulášová šťáva:
2 cibule
2 lžíce mleté sladké papriky
400 ml hovězího vývaru
3 stroužky česneku
hrst majoránky
kmín
střídka z toustového chleba na zahuštění
olej
sůl
pepř
Bramborovo-mrkvová kaše:
200 g brambor
200 g mrkve
50 g másla
mléko podle potřeby
citronová šťáva
½ lžičky mletého zázvoru
sůl
pepř
Vídeňská cibulka:
3 velké cibule
hladká mouka
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Krkovici osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, lehce zakápneme olejem. Necháme v lednici odležet nejlépe přes noc. Druhý den ji opečeme zprudka na oleji ze všech stran. Poté ji vložíme do trouby a pečeme na 160°C asi 40 minut.

  2. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno a společně s kmínem orestujeme na oleji, přidáme sladkou papriku, krátce zpěníme a zalijeme hovězím vývarem. Přivedeme k varu. Povaříme asi 15 minut, dochutíme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Podle potřeby zahustíme najemno nadrobenou chlebovou střídkou.

  3. Oloupané a pokrájené brambory a mrkev uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu scedíme, přidáme máslo, trošku citronové šťávy, mletý zázvor a rozšťoucháme na kaši. Podle potřeby dosolíme a opepříme.

  4. Cibuli nakrájíme na jemné plátky, obalíme v hladké mouce a v oleji usmažíme dozlatova. Po vyjmutí z pánve klademe cibuli na papírový ubrousek, aby přebytečný olej okapal.

  5. Upečené maso z trouby vyjmeme. Necháme deset minut odstát a nakrájíme je na plátky, přidáme je do omáčky a ještě společně prohřejeme. Na talíř dáme dva kopečky kaše, podlijeme gulášovou šťávou. Přidáme dva plátky masa a posypeme vídeňskou cibulkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!