Vepřová krkovice s gulášovou šťávou a vídeňskou cibulkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 4 plátky vepřové krkovice bez kosti
- plnotučná hořčice
- sůl
- pepř
- olej
- Gulášová šťáva:
- 2 cibule
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 400 ml hovězího vývaru
- 3 stroužky česneku
- hrst majoránky
- kmín
- střídka z toustového chleba na zahuštění
- olej
- sůl
- pepř
- Bramborovo-mrkvová kaše:
- 200 g brambor
- 200 g mrkve
- 50 g másla
- mléko podle potřeby
- citronová šťáva
- ½ lžičky mletého zázvoru
- sůl
- pepř
- Vídeňská cibulka:
- 3 velké cibule
- hladká mouka
- olej na smažení
Postup Vepřová krkovice s gulášovou šťávou a vídeňskou cibulkou
Postup přípravy receptu
-
Krkovici osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, lehce zakápneme olejem. Necháme v lednici odležet nejlépe přes noc. Druhý den ji opečeme zprudka na oleji ze všech stran. Poté ji vložíme do trouby a pečeme na 160°C asi 40 minut.
Cibuli a česnek nakrájíme na jemno a společně s kmínem orestujeme na oleji, přidáme sladkou papriku, krátce zpěníme a zalijeme hovězím vývarem. Přivedeme k varu. Povaříme asi 15 minut, dochutíme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Podle potřeby zahustíme najemno nadrobenou chlebovou střídkou.
Oloupané a pokrájené brambory a mrkev uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu scedíme, přidáme máslo, trošku citronové šťávy, mletý zázvor a rozšťoucháme na kaši. Podle potřeby dosolíme a opepříme.
Cibuli nakrájíme na jemné plátky, obalíme v hladké mouce a v oleji usmažíme dozlatova. Po vyjmutí z pánve klademe cibuli na papírový ubrousek, aby přebytečný olej okapal.
Upečené maso z trouby vyjmeme. Necháme deset minut odstát a nakrájíme je na plátky, přidáme je do omáčky a ještě společně prohřejeme. Na talíř dáme dva kopečky kaše, podlijeme gulášovou šťávou. Přidáme dva plátky masa a posypeme vídeňskou cibulkou.