Povidlové buchty pečené v remosce
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 45 g moučkového cukru
- 0,5 ks vanilkového cukru
- 190 g mléka
- 60 g másla, hery nebo jiného tuku
- 1 žloutek
- 21 g čerstvého droždí
- citronová kůra
- Náplň:
- 320 g švestkových povidel - dle potřeby
- Na promaštění boků buchet a povrchu:
- 60 g másla, hery nebo jiného tuku
Postup Povidlové buchty pečené v remosce
Postup přípravy receptu
-
Kynuté těsto zaděláme pro nás běžným způsobem. Nejjednodušší je použít domácí pekárnu, kde jako první nalijeme vlažné mléko, rozpuštěný ale vlahý tuk, žloutek, citronovou kůru, přidáme mouku promíchanou se solí a cukrem, nahoru dáme rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto. Kdo pekárnu nevlastní, tak zadělá klasicky. Jako první připravíme z odvážených surovin kvásek, odkaz jak na něj je pod receptem v Poznámce. Do mísy vložíme mouku smíchanou se solí, cukr, kůru, vlažný zbytek mléka, rozpuštěný ale vlahý tuk, žloutek, vzejitý kvásek a vypracujeme hladké, vláčné a nelepivé těsto. Necháme v míse pod utěrkou na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto zpracujeme na mírně podsypaném vále do bochánku, z něj vyvalíme váleček a nakrájíme 14 kousků - koleček. Každý kousek roztáhneme do šířky, doprostřed dáme hromádku povidel a uděláme raneček, dobře stiskneme a uzavřeme, aby náplň nevytékala. Řidší povidla zahustíme strouhaným perníkem, hustější naředíme troškou rumu, můžeme přidat i trochu citronové kůry nebo i skořice.
Mísu remosky do 3/4 výšky potřeme rozpuštěným, ale vlahým tukem a naskládáme připravené buchty, spojem dolů. Po bocích je řádně mastíme, aby se při pečení neslepily. Pod utěrkou je necháme vykynout, pomastíme i na povrchu, přiklopíme víkem, zapneme a pečeme zhruba 35 - 38 minut. Povrch buchet je dobré po krátkém zapečení přikrýt kolečkem vystřiženého alobalu nebo papíru na pečení, aby se buchty shora nepřipalovaly a přitom se středem dobře propekly. Jde využít i tzv. zbytkové teplo, kdy se remoska před koncem pečení vypne a nechá se ještě přiklopená cca 5 - 8 minut. Po upečení sejmeme víko a mírně zchladlé buchty z mísy vyklopíme.