Chřest s holandskou omáčkou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 20 stonků bílého chřestu
- 50 g másla
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 4 snítky tymiánu
- žitný chleb ks
- 80 g másla
- 2 žloutky
- (2-3 lžíce vody z vření chřestu)
- 1 lžíce bílého vína
- 1/2 citrónu
- sůl
- pepř
Postup Chřest s holandskou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Chřest pečlivě oloupeme škrabkou a ukrojíme tvrdé konce, čímž dosáhneme stejné délky všech stonků. Do kastrolu s vodou přidáme máslo, koření a 1 lžičku soli. Uvedeme do varu, vložíme chřest spolu s kusem chleba a necháme pomalu táhnout, dokud nebude měkký (cca 8-12 min podle tloušťky chřestu). Chleba nám stáhne hořkost chřestu. Hotový chřest vyjmeme a zchladíme studenou vodou, pokud ho nebudeme ihned podávat.
Během vaření chřestu si připravíme omáčku. V menším rendlíku smícháme žloutky, vodu z chřestu, víno a citrónovou šťávu. Pomalu zahříváme na plotně za stálého šlehání až do husté pěny. Odstavíme a opatrně vmícháme teplé (nikoliv horké) rozpuštěné máslo. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Chřest na talíři přelijeme omáčkou a ozdobíme např. cherry rajčátky a salátem.