Mramorová bábovka se špaldovou moukou

Recepty, Moučníky

Suroviny

120 g Hery (nebo jiného tuku na pečení)
150 g moučkového cukru
5 vajec - žloutky a bílky zvlášť
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
150 g špaldové mouky
250 ml mandlového mléka
1 PL kakaa
3 PL rumu
1 vanilkový cukr
pomerančová kůra
1 prášek do pečiva
Dále:
tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. Tuk necháme změknout při pokojivé teplotě - pak se bude líp zapracovávat. Potom k němu přidáme polovinu moučkového cukru a žloutky a utřeme do hladka. Přilijeme mléko a přidáme vanilkový cukr, pomerančovou kůru, rum a mouku s práškem do pečiva. Všechno vymícháme v hladké těsto.

  2. Bílky ušleháme ve sníh a vmícháme do něj druhou polovinu cukru. Potom sníh s cukrem jemně vmícháme do už hotového těsta.

  3. Část těsta oddělíme a zamícháme do něj kakao.

  4. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme. Nalijeme do ní polovinu bílého těsta, na něj dáme tmavé těsto s kakaem a na něj zbytek bílého těsta.

  5. Dáme péct do trouby na cca 180 stupňů. Pečeme cca 50-60 minut, propečenost bábovky zkoušíme špejlí nebo párátkem.

  6. Když je bábovka upečená, ihned po vytáhnutí z trouby ji vyklopíme z formy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!