Mramorová bábovka se špaldovou moukou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 120 g Hery (nebo jiného tuku na pečení)
- 150 g moučkového cukru
- 5 vajec - žloutky a bílky zvlášť
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g špaldové mouky
- 250 ml mandlového mléka
- 1 PL kakaa
- 3 PL rumu
- 1 vanilkový cukr
- pomerančová kůra
- 1 prášek do pečiva
- Dále:
- tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Postup Mramorová bábovka se špaldovou moukou
Postup přípravy receptu
-
Tuk necháme změknout při pokojivé teplotě - pak se bude líp zapracovávat. Potom k němu přidáme polovinu moučkového cukru a žloutky a utřeme do hladka. Přilijeme mléko a přidáme vanilkový cukr, pomerančovou kůru, rum a mouku s práškem do pečiva. Všechno vymícháme v hladké těsto.
Bílky ušleháme ve sníh a vmícháme do něj druhou polovinu cukru. Potom sníh s cukrem jemně vmícháme do už hotového těsta.
Část těsta oddělíme a zamícháme do něj kakao.
Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme. Nalijeme do ní polovinu bílého těsta, na něj dáme tmavé těsto s kakaem a na něj zbytek bílého těsta.
Dáme péct do trouby na cca 180 stupňů. Pečeme cca 50-60 minut, propečenost bábovky zkoušíme špejlí nebo párátkem.
Když je bábovka upečená, ihned po vytáhnutí z trouby ji vyklopíme z formy.