Vepřová játra s petrželkou, zavinutá v česnekovém boku
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 1 kg vepřových jater
- cca 20-25 dkg česnekového boku (nakrájeného na tenké plátky)
- drcený barevný pepř
- plnotučná hořčice
- čerstvá zelená petrželka - lístky i se stonkem
- Dále budeme potřebovat:
- 1 lžíci oleje
- 1 menší cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky
- 2 stroužky česneku nakrájeného na tenké plátky
- 5 plátků česnekového boku nakrájeného na drobné nudličky
- 3 lžíce worcesterové omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 prolisované stroužky česneku
- plátek másla 1 cm silný
- voda na podlití
- sůl na dochucení
Postup Vepřová játra s petrželkou, zavinutá v česnekovém boku
Postup přípravy receptu
-
Játra opláchneme a osušíme. Odkrojíme nízké okraje a ty vyšší části nakrájíme na plátky cca 2 cm široké. Na jednu porci počítáme 3-4 plátky. Každý plátek z obou stran zlehka okořeníme pepřem.
Na pracovní plochu dáme 1 plátek česnekového boku, potřeme hořčicí a položíme snítku petrželky. Na okraj takto připraveného boku položíme 1 plátek jater, zavineme do závitku a konec boku zajistíme uprostřed 1 párátkem.
Ve větší pánvi na rozehřátý olej dáme na 4 minuty restovat nakrájený bok společně s cibulí a česnekem. Poté vše odhrneme ke straně pánve, na pánev vedle sebe položíme závitky a prudce ze všech stran opečeme. Jakmile začnou závitky zlátnout, podlijeme malým množstvím vody a promícháme.
Plamen ubereme na minimum a přikryté poklicí dusíme 10 minut. Těsně před dokončením přidáme obě omáčky, máslo, prolisovaný česnek, podle potřeby malinko vody a necháme přejít varem. Na talíři dochutíme solí a podáváme s bramborem, nebo s pečivem.