Velikonoční věnec (Hot cross buns)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 20 g droždí
- 200 ml rostlinného mléka
- 2 vejce (1 na potření)
- 500 g špaldové mouky hladká
- 50 g třtinového cukru (very dark)
- 50 g másla
- 100 g rozinek
- 1 pomeranč
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky soli
- Křížkové těsto:
- 45 g špaldové mouky hladká
- 30 ml vody
- 15 g třtinového cukru (very dark)
- Glazura:
- 2 lžíce rostlinného mléka
- 1 lžíce medu
- Ochucené máslo:
- 100 g másla
- 2 lžíce medu
- 1 lžička skořice
Postup Velikonoční věnec (Hot cross buns)
Postup přípravy receptu
-
Mléko lehce v rendlíku zahřejeme spolu s pomerančovou kůrou. Sundáme z ohně, vmícháme máslo a necháme rozpustit. Mouku smícháme se skořicí, kořením, cukrem, droždím a solí. Do této suché směsi vmícháme mléčnou směs i vejce a rozinky, zpracujeme.
Vyklopíme na lehce pomoučněný vál a hněteme do hladkého elastického těsta. Přikryjeme a necháme 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a prohněteme.
Rozdělíme na 12 dílů a vytvarujeme bochánky. Vyskládáme na pečící papír do tvaru věnce - necháme mezi nimi malinko místa. Opět přikryjeme a necháme ještě 1 hodinu kynout.
Troubu předehřejeme na 175°C. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem. Z přísad si vymícháme druhé těsto, pomocí zdobícího sáčku vytvoříme na bocháncích kříže a dáme péct. Pečeme zhruba 20-25 minut dozlatova.
Ihned po upečení potřeme glazurou. Nejlépe chutnají bochánky ještě vlažné spolu s máslem. Na máslo je potřeba pouze pořádně promíchat změklé máslo s medem a skořicí.