Velikonoční věnec (Hot cross buns)

Recepty, Moučníky

Suroviny

20 g droždí
200 ml rostlinného mléka
2 vejce (1 na potření)
500 g špaldové mouky hladká
50 g třtinového cukru (very dark)
50 g másla
100 g rozinek
1 pomeranč
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky soli
Křížkové těsto:
45 g špaldové mouky hladká
30 ml vody
15 g třtinového cukru (very dark)
Glazura:
2 lžíce rostlinného mléka
1 lžíce medu
Ochucené máslo:
100 g másla
2 lžíce medu
1 lžička skořice

Postup přípravy receptu

  1. Mléko lehce v rendlíku zahřejeme spolu s pomerančovou kůrou. Sundáme z ohně, vmícháme máslo a necháme rozpustit. Mouku smícháme se skořicí, kořením, cukrem, droždím a solí. Do této suché směsi vmícháme mléčnou směs i vejce a rozinky, zpracujeme.

  2. Vyklopíme na lehce pomoučněný vál a hněteme do hladkého elastického těsta. Přikryjeme a necháme 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a prohněteme.

  3. Rozdělíme na 12 dílů a vytvarujeme bochánky. Vyskládáme na pečící papír do tvaru věnce - necháme mezi nimi malinko místa. Opět přikryjeme a necháme ještě 1 hodinu kynout.

  4. Troubu předehřejeme na 175°C. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem. Z přísad si vymícháme druhé těsto, pomocí zdobícího sáčku vytvoříme na bocháncích kříže a dáme péct. Pečeme zhruba 20-25 minut dozlatova.

  5. Ihned po upečení potřeme glazurou. Nejlépe chutnají bochánky ještě vlažné spolu s máslem. Na máslo je potřeba pouze pořádně promíchat změklé máslo s medem a skořicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!