Veganský dort s mandarinkami (ovocem)
Recepty, DortySuroviny
- Vanilkové těsto:
- 320 ml vanilkového sojového mléka
- 2 ČL bílého vinného octa
- 100 ml olivového oleje
- 100 g třtinového cukru
- 300 g špaldové mouky
- 2 a 1/2 ČL prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 ČL vanilkového aroma (5 kapek vanilkových flav drops)
- Tofu čokoládový krém:
- 1 balení hedvábného Silken Tofu
- 2 lžíce javorového nebo agáve sirupu
- 1 ČL kvalitního vanilkového extraktu nebo 3 kapky vanilkových flav drops
- 100 g čokoládových peciček
- 1/4 hrnku sojového mléka
- Želé vrstva:
- ovoce - mandarinky, jahody, broskve,...
- agar
- voda nebo šťáva z ovoce
Postup Veganský dort s mandarinkami (ovocem)
Postup přípravy receptu
-
Formu o průměru 20-25 cm vymažeme rostlinným olejem nebo vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C. Do mísy dáme mléko, smícháme ho s octem a necháme asi 5 minut stát. K mléku s octem přidáme olej, cukr a aroma a šleháme metličkou, dokud se cukr co nejvíce nerozpustí. V jiné míse smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl. Poté po lžících přidáváme suchou směs do mokré, až nám vznikne krémové, hladké a tekuté těsto, které nalijeme do formy a pečeme 30-40 minut.
Tofu, mléko, sirup a vanilku rozmixujte v mixéru na hladkou kaši. Ve vodní lázni či v mikrovlnce rozpusťtě čokoládu, nechte cca 5 minut chladnout. Rozřízneme korpus na půl, namažeme krémem, přiložíme druhou půlku korpusu a namažeme. Necháme si trochu krému na namazání okrajů.
Na dort naskládáme ovoce. Připravíme agar podle návodu. Poté zalijeme, necháme chladnout. Až agar ztuhne namažeme okraje dortu zbytkem krému.