Vdolky naší holky (s povidly a tvarohem)
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 90-100 g vody
- 40 g cukru
- 100 g strouhaných vařených brambor
- 40 g zcela změklého sádla
- menší vejce
- lžíce rumu
- strouhaná citronová kůra
- 100 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 15 g čerstvého droždí
- Na pomazání a posyp:
- dobrá povidla nebo marmeláda
- tvrdý tvaroh
Postup Vdolky naší holky (s povidly a tvarohem)
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme trochu cukru, všechno droždí (vše z přichystaného, odváženého množství surovin) a necháme 15 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi 30-40 minut kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 16 malých kousků a z každého na pomoučeném stole zformujeme nizounkou bulku. Po 15-20 minutovém odpočinku rozehřejeme v menším kastrůlku dostatek oleje (cca 2-3 cm hloubka).
Vdolky znovu rukou lehce zploštíme, omoučeným prstem do nich uděláme svrchu důlek (hluboký až k desce stolu) a vkládáme do oleje nejprve stranou s důlkem. Po 2 minutách smažení vdolky obrátíme a 1,5-2 minuty dosmažíme. Olej kolem smažících se vdolků musí jen jemně perlit, ne bublat, ani se z něj nesmí kouřit - to vše je špatně, vdolky se pálí, uvnitř nejsou dosmažené nebo mohou být přepáleným olejem cítit.
Usmažené vdolky ukládáme odkapat na papírovou utěrku. Mažeme je domácími povidly nebo dobrou marmeládou a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem.