Vánoční žebro

Recepty, Moučníky

Suroviny

Náplň:
1 sklenka meruňkového džemu
200 moučkového cukru
200 g mletých ořechů
Poleva:
5 lžic cukru
100 g másla
4 lžíce vody
1 lžíce kakaa
Těsto:
1 špetka sody bikarbona
200 ml mléka
20 dkg droždí
500 g polohrubé mouky
3 žloutky
250 g Ramy
2 lžíce cukru

Postup přípravy receptu

  1. Cukr s vlažným mlékem promícháme a přidáme droždí. Margarín, mouku, 3 žloutky a špetku sody přidáme k mléku s droždím. Vytvoříme těsto.

  2. Vypracované těsto se nesmí lepit, musí být pružné a připravené k válení. Těsto rozdělíme na čtyři díly a vyválíme si čtyři pláty. První plát vložíme do předem omaštěného a moukou vysypaného plechu nebo vystlaného papírem na pečení.

  3. Tento plát natřeme meruňkovým džemem a posypeme pocukrovanými mletými ořechy. Položíme druhý plát těsta, který opět namažeme meruňkovým džemem a posypeme mletými ořechy s cukrem. Stejně tak i třetí a čtvrtý plát těsta.

  4. Takto sestavený zákusek necháme 1 hodinu kynout. Ve středně teplé troubě pečeme cca 40 minut.V průběhu pečení můžeme občasným zápichem kontrolovat pečení.

  5. Po vychladnutí povrch pokryjeme polevou. VÁNOČNÍ TIP:! Náplň můžeme obohatit nastrouhanými jablky, v rumu namáčenými rozinkami a lehce posypanou skořicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!