Vánoční žebro
Recepty, MoučníkySuroviny
- Náplň:
- 1 sklenka meruňkového džemu
- 200 moučkového cukru
- 200 g mletých ořechů
- Poleva:
- 5 lžic cukru
- 100 g másla
- 4 lžíce vody
- 1 lžíce kakaa
- Těsto:
- 1 špetka sody bikarbona
- 200 ml mléka
- 20 dkg droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 3 žloutky
- 250 g Ramy
- 2 lžíce cukru
Postup Vánoční žebro
Postup přípravy receptu
-
Cukr s vlažným mlékem promícháme a přidáme droždí. Margarín, mouku, 3 žloutky a špetku sody přidáme k mléku s droždím. Vytvoříme těsto.
Vypracované těsto se nesmí lepit, musí být pružné a připravené k válení. Těsto rozdělíme na čtyři díly a vyválíme si čtyři pláty. První plát vložíme do předem omaštěného a moukou vysypaného plechu nebo vystlaného papírem na pečení.
Tento plát natřeme meruňkovým džemem a posypeme pocukrovanými mletými ořechy. Položíme druhý plát těsta, který opět namažeme meruňkovým džemem a posypeme mletými ořechy s cukrem. Stejně tak i třetí a čtvrtý plát těsta.
Takto sestavený zákusek necháme 1 hodinu kynout. Ve středně teplé troubě pečeme cca 40 minut.V průběhu pečení můžeme občasným zápichem kontrolovat pečení.
Po vychladnutí povrch pokryjeme polevou. VÁNOČNÍ TIP:! Náplň můžeme obohatit nastrouhanými jablky, v rumu namáčenými rozinkami a lehce posypanou skořicí.